Riboz takviyesinin interval sprint performansı üzerine etkileri
The effects of ribose supplementation on interval sprint performance
- Tez No: 298913
- Danışmanlar: PROF. DR. MUZAFFER ÇOLAKOĞLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Biyokimya, Fizyoloji, Spor, Biochemistry, Physiology, Sports
- Anahtar Kelimeler: Riboz, anaerobik perfomans, inorganik fosfat, amonyak, laktat, ribose, anaerobic performance, inorganic phosphate, ammonia, lactate
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hareket ve Antrenman Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 63
Özet
Amaç: Bu tezin amacı; riboz takviyesinin interval sprint performansı ve yorgunluk metabolitlerinin konsantrasyonları üzerine etkisini incelemekti.Gereç ve Yöntem: Araştırma grubu, fiziksel olarak aktif, gönüllü 15 genç erkekten oluştu. Çalışma çift kör düzeninde gerçekleştirildi. Her katılımcı bir hafta ara ile iki egzersiz oturumunu tamamladı. Egzersiz testlerinden önce, her katılımcı rastgele olarak 150 mg/kg riboz veya maltodekstrin takviyesi aldı. Egzersiz testi, ?Eliptik kayak kros? cihazı üzerinde sporcunun ağırlığı başına (kg) 1 watt dirence karşılık gelen yük (watt/kg) kullanılarak iki tekrarlı, tekrarlar arası dört dakika dinlenmeli, 30 saniyelik anaerobik dayanıklılık egzersizleri şeklinde yürütüldü. İstirahatte ve egzersiz testlerinin tamamlamasından beş dakika sonra alınan kan örneklerinden; kan laktat, inorgonik fostat, amonyak ve pH analiz edildi.Bulgular: Riboz takviyesi, güç üretimi ve biyokimyasal parametreleri istatistiksel olarak anlamlı olarak etkilemedi. Riboz ve maltodekstrin takviyesinden sonra elde edilen değerler sırasıyla ortalama güç üretimi için 760 ve 746 watt, pH için -0.26 ve 0.32, laktat için 13.3 ve 13.8 mM ve amonyak için 404 ve 423 µmol/L seviyelerindeydi. Riboz takviyesi sonrasında ilk 30 saniye yüklemesinde elde edilen zirve ve ortalama güç değerleri, maltodekstrin sonrası değerlere göre aritmetik olarak daha yüksekti, fakat istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmadı (ortalama güç: 798 ve 748 watt, p>0.05; zirve güç: 862 ve 815 watt, p>0.05). İkinci 30 saniyelik yüklenme sonrasında elde edilen ortalama güç ve zirve güç değerlerinin aritmetik ortalamaları ilkinin aksine, maltodekstrin uygulması sonrasında daha yüksekti, ancak bu farklar istatistiksel olarak önemli değildi (ortalama güç: 723 ve 745 watt, zirve güç: 794 ve 822 watt, p>0.05).Sonuç: Riboz takviyesi, biyokimyasal parametrelerin çoğunu ve ilk 30 saniyelik anaerobik performansını aritmetik olarak geliştiriyor gibi görünmesine rağmen, incelenen parametrelerde istatistiksel farklılık gözlenmedi.
Özet (Çeviri)
Aim: In the present thesis it was aimed to study effects of ribose supplementation on interval sprint performance and concentrations of given fatigue markersMaterial and Methods: The study cohort (n=15) consisted of physically active, young male volunteers. With a double-blind crossover study design, each participant completed two exercise sessions one week apart. Before the exercise tests, each participant received maltodextrine or ribose (150 mg/kg) supplements in a random fashion. Exercise tests were conducted on an elliptical runner against a 1.0 watt/kg electromagnetic resistance. Two repetitions of 30-second maximal performance with a 4-minute interval were completed. Blood lactate, inorganic phosphate, ammonia and pH were analyzed from blood samples taken at rest and five minutes after the second sprint repetition.Results: Neither biochemical nor power output parameters were significantly affected by ribose supplementation. Variances in total power, delta values of pH, lactate and ammonia were 760 vs 746 watts, -0.26 vs -0.32, 13,.3 vs 13.8 mM and 404 vs 423 µmol/L, after ribose and placebo supplementation respectively. It is interesting to note that, mean power (MP) and peak power (PP) values were insignificantly higher in the first sprint trial after ribose supplementation then placebo respectively (MP: 798 vs 748 watts, p>0.05; PP: 862 vs 815 watts, p>0.05) while it was vice versa in the second trial (MP: 723 vs 745 watts, p>0.05; PP: 794 vs 822 watts p>0.05).Conclusion: Even though mean values connote that ribose improves anaerobic performance of initial 30 sec and most of the biochemical markers; there were no statistical difference amongst investigated parameters.