Hentbol'de teknik etkinliği yüksek hızlı oyun anlayışının maç sonucuna etkisini değerlendirebilecek bilgisayar destekli yeni analiz programı önerisi
New analysıs programme suggestıon gıven by means of the computerızed envıroment to be able to evaluate the effect of understandıng of fast play that has hıgh tecnical effectiveness ın handball to a match result
  1. Tez No: 298924
  2. Yazar: HİKMET VURGUN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BAHTİYAR ÖZÇALDIRAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Hentbol, Analiz, Hızlı Oyun, Handball, Analyse, Fast Play
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hareket ve Antrenman Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
Bu çalışmanın amacı; Hentbol branşında, hızlı oyun anlayışı ve teknik etkinliği ölçebilecek analiz programının işlerliğini test etmek olarak belirlenmiştir. Yapılan analizlerle başarı üzerinde etkili spesifik parametreler saptanmıştır.Bu spesifik ayrıntıların bilinmesi; antrenman programlarının araştırılmasına ve dizayn edilmesine ve hentbola özgü gerekliliklerin neler olduğunun ortaya çıkarılmasına destek sağlayarak; antrenman programlarının bilimsel verilere dayanarak oluşturulmasında literatüre yeni bulgular verebilir.Çalışmada 2007 yılı 19 yaş altı bayanlar Avrupa Şampiyonasında oynanan maçların analizi yapıldı. Analiz programı ile takımların hücum süreleri, teknik hataları, hızlı hücum sayıları, yaptıkları fauller, toplam pas sayıları, toplam hücum sayıları, kaleye yapılan atışların yerleri ve etkinlikleri ile kaleci etkinlikleri analiz edildi.Yapılan çalışmada, başarı üzerinde teknik hata yüzdesi, atış etkinliği yüzdesi ve kaleci etkinliği yüzdesinin anlamlı şekilde fark yarattığı bulunmuştur. Ayrıca maç sonucu üzerinde ise, hücum süresi, hızlı hücum sayıları, 9 metre gol yüzdesi, kale atışlarının etkinliği yüzdesi ve kaleci etkinliği yüzdesinin istatistiksel olarak fark yarattığı bulunmuştur.Sonuç olarak, hentbolda hızlı oyun anlayışı ile teknik etkinliğin birlikte uygulanmasıyla başarıya ulaşılabileceği düşünülmektedir. Ayrıca atış etkinliği ve kaleci etkinliği de üzerinde önemle durulması gereken parametreler olarak önümüze çıkmaktadır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to test functionality of the analysis programme to be able to measure the fast play concept and technique efficiency in handball. Effective specific parameters on success were obtained with the analyses made.By knowing these specific details, it is provided a support to research and design the training programmes and to find out what the requirements are for handball itself ;and also this can give new findings to literature by setting up the training programmes through scientific datas. In this study, U-19 Women?s European Championship, 2007 matches were analysed.In this study, it was found out that there was a meaningful difference among technique error percentage, throwing efficiency percentage and goalkeeper efficiency percentage on success. Also, it was obtained that there was a statistical difference among attact duration, numbers of fast break, nine meters goal percentage, throwing efficiency percentage and goalkeeper efficiency on the match result.In conclusion, success is thought to be reached by performing technical efficiency with the understanding of fast play in handball. Furthermore, throwing and goalkeeping efficiency are also important parameters to be considered.