İçme suyundan arsenik giderimi
Arsenic removal from drinking water
- Tez No: 299223
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FERYAL AKBAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: Arsenik, Kimyasal koagülasyon, Elektrokoagülasyon, Adsorpsiyon, İçme suyu, Arsenic, Chemical coagulation, Electrocoagulation, Adsorption, Drinkingwater
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 194
Özet
İçme sularında arsenik kirliliği ülkemizde ve diğer dünya ülkelerinde çevre ve insan sağlığını önemli derecede tehdit etmektedir. İnsanlar üzerinde çok düşük konsantrasyonlarda bile kronik olarak zehirleyici etkisi bulunan arsenik, yaygın olarak içme sularında bulunur.İçme suyunda bulunan arseniği hem ekonomik hem de verimli yöntemlerle gidermek mümkündür. Koagülasyon yöntemiyle su içerisinde bulunan askıda ve çözünmüş maddeler, bulanıklık ve rengin yanı sıra arsenikte sudan etkili bir şekilde uzaklaştırılabilir. Kimyasal koagülasyon işleminde koagülant olarak demir (III) klorür, demir (II) sülfat ve alüminyum sülfat kullanılmıştır. Kullanılan koagülant dozunun ve pH'nın arsenik giderim verimi üzerine etkisi araştırılmıştır. Arsenik giderim teknikleri arasında elektrokoagülasyon, gelecek yıllarda yaygınlaşması beklenen arıtma yöntemlerinden biridir. Bu çalışmada, demir anot-demir katot ve alüminyum anot-alüminyum katot elektrot çiftleri kullanılarak elektrokoagülasyon ile içme suyundan arsenik giderimi incelenmiştir. Arsenik giderim verimi üzerine akım yoğunluğu, pH ve elektroliz süresi gibi parametrelerin etkisi araştırılmış ve enerji tüketimleri hesaplanmıştır. Adsorpsiyon yöntemi, arsenik giderimi için en çok tercih edilen arıtım yöntemlerinden biridir. Bu çalışmada limonit, demir oksitle kaplanmış pomza ve demir oksitle kaplanmış sepiyolit kullanılarak adsorpsiyon ile içme suyundan arseniğin giderimi incelenmiştir.Sonuç olarak, kimyasal koagülasyon, elektrokoagülasyon ve adsorpsiyon yöntemleri içme suyundan arsenik giderimi için uygulanabilir yöntemlerdir.
Özet (Çeviri)
Arsenic contamination in drinking waters in our country and other world countries threat environment and humanhealth significantly. Arsenic which has chronically poisonous effects on humans at even lower concentrations is widely found in drinking waters.The removal of arsenic hazard in drinking water can be possible using economical and efficient process. Coagulation can effectively remove arsenic from water besides many suspended and dissolved constituents, turbidity and color. In chemical coagulation process, ferric chloride, ferrous sulfade and aluminum sulfate were used as coagulant. The effect of the coagulant dose and pH on arsenic removal was investigated. Electrocoagulation, among the other arsenic removal techniques, is one of the treatment processes expected to be used widely in the following years. In this study, the removal of arsenic removal from drinking water with electrocoagulation technique by using iron anode-iron cathode and aluminum anode aluminum cathode was investigated. The effect of the parameters such as current density, pH and electrolysis time was investigated and energy consumption was calculated. Adsorption process has become one of the most preferred treatment methods for arsenic removal. In this study, the removal of arsenic from drinking water with adsorption technique by using limonite, iron oxide coated pumice and iron oxide coated sepiolite was investigated.As a result, chemical coagulation, electrocoagulation and adsorption can be used for removal of arsenic from drinkingwater.