Kivi tohumlarında farklı uygulamaların çimlenme, çıkış ve çöğür gelişimi üzerine etkileri
The effects of different applications on germination, emergence and seedling growing of kiwifruit seeds (Actinidia deliciosa)
- Tez No: 299222
- Danışmanlar: PROF. DR. MUHARREM ÖZCAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Kivi, tohum, çimlenme, çıkış, ortam, çöğür, PEG-6000, Kiwifruit, seed, germination, emergence, media, seedling, PEG-6000
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
Bu çalışma, kivi tohumlarına farklı uygulamalar yapılarak çimlenme ve çıkış yüzdelerinin arttırılması amacıyla 2009-2010 yılları arasında Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümüne ait laboratuar ve serada yürütülmüştür. Araştırmada dünya genelinde yaygın olan Hayward kivi çeşidine ait tohumlar kullanılmıştır. Laboratuar ve arazi denemesinden önce tohumlara canlılık testi (TTC Testi) uygulanmıştır. Ayrıca tohum olarak ve meyve içinde muhafaza edilen tohumlarda da TTC testi yapılmıştır. Laboratuar denemelerinde PEG-6000 dozları (0 g/L, 200 g/L, 300 g/L, 400 g/L), 3 farklı koşullandırma süresi (1 gün, 2 gün, 3 gün) ve 3 farklı pH seviyeleri araştırılmıştır. Ayrıca tohum olarak ve meyve olarak muhafazanın çimlenme üzerine etkisi de incelenmiştir. Sera denemesinde ise 3 farklı ortam ve PEG-6000 dozlarının etkisi incelenmiştir.Araştırma bulgularına göre, laboratuar ve sera denemesinden önce yapılan canlılık testlerinde tohum canlılık oranları % 88-100 arasında değişmiş, tohum olarak muhafazada % 92, meyve içinde muhafazada % 84 canlılık oranı tespit edilmiştir. En uygun koşullandırma süresi 2 gün, en uygun PEG dozu 0 g/L ve en uygun pH seviyesi 6 olarak bulunmuştur. Tohum muhafazasında, meyve içinde + 4 ºC'de soğuk hava deposunda muhafaza, tohum olarak muhafazaya göre çimlenme üzerine olan olumlu etkisi daha fazla olmuştur (meyve içinde % 1.93, tohum olarak % 0,67).Sera denemesinde 300 g/L PEG uygulamasında diğer uygulamalar ve kontrole göre (% 55.17) daha yüksek çıkış oranı (% 61) elde edilmiştir. Ortamlar içerisinde çıkış (% 90.5) ve çöğür gelişimi (% 10.47 boy, % 1.34 çap ) yönünden en olumlu etki torf + perlit ortamından alınmıştır. Tüm sonuçlar birlikte değerlendirildiğinde kivi tohumlarında en yüksek çimlenme, çıkış ve çöğür gelişimi elde etmek için torf + perlit ortamı ve 300 g/L PEG-6000 dozunun birlikte uygulanması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was conducted to increase the effects of different treatment on germination and emergence ratio of kiwifruit seeds, during 2009-2010 in laboratories and greenhouses belongs to Horticultural Department of Faculty of Agriculture, University of Ondokuz Mayıs. Hayward cv. of seeds which are famous all around the world were used in the research. TTC test was applied to the seed before greenhouse and laboratory experiments. Three PEG-6000 doses (0 g/L, 200 g/L, 300 g/L, 400 g/L) applied together with three conditioning of period (one day,two days, three days) and three pH levels were investigated. The effect of seed and seed in fruit to the germination rate were also investigated. The effect of tree different growing media and PEG-6000 doses searched through greenhouse experiment.The research results have been revealed that TTC tests which were made before laboratory and greenhouse experiment seed viability rations have been changed between 88-100 %. Seed viability ratio was 92 % while as seed in fruit was 84 %. The best suitable conditioning of period was two days, PEG-6000 doses was 0 g/L and pH level was 6. When comes to the preservation, seed in fruit cold-storage depot of + 4 ºC was found better than seed preservation (seed 0.67 %, seed in fruit 1.93 %).The greenhouse experiment 300 g/L PEG-6000 application a higher emergence ratio (61 %) was obtained then the other applications including control experiment (55.17 %). Three different growing media among emergence (90.5 %) and seedling growing (length % 10.47, diameter 1.34 %) was the best in peat + perlite growing media. Peat + perlite growing media and PEG-6000 dose of 300 g/L together was the best when all results are taken into account.