Polimer komplekslemeli ultrafiltrasyon prosesi ile içme suyundan arsenik giderimi
Removal of arsenic from aqueous solutions by polymer enhanced ultrafiltration
- Tez No: 351980
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NİĞMET UZAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: Arsenik giderimi, polimer ile zenginleştirilmiş ultrafiltrasyon, yanıt yüzey yöntemi, varyans analizi, As removal, polymer enhanced ultrafiltration, response surface methodology, analysis of variance
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Niğde Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
Bu çalışmada sulu çözelti içerisinde bulunan arseniğin (As) polimer ile zenginleştirilmiş ultrafiltrasyon metodu ile giderilmesi ve en yüksek giderimin sağlandığı koşulların yanıt yüzey yaklaşımının kullanılarak belirlenmesi araştırılmıştır. Deneylerde su içerisinde bulunan As ile kompleks oluşturması amacıyla Vinylsulfonic acid sodium salt (VSA), Poly(sodium 4-styrenesulfonate) (PSS) ve Polyacrylamide (PAC) olmak üzere üç farklı polimer türü ve filtrasyon prosesinde rejenere selülozdan üretilmiş 5 kDa gözenek boyutunda ultrafiltrasyon membranı kullanılmıştır. Deneylerin tasarlanmasında ve As gideriminde maksimum giderim koşullarının belirlenebilmesinde etkili olan besleme çözeltisinin As konsantrasyonu (Co), polimer/As oranı (r) ve besleme çözeltisinin pH?sı gibi üç farklı bağımsız değişkenin merkezi kompozit tasarımı yardımıyla yanıt yüzey modellemesi gerçekleştirilmiştir. Modellerin istatistiki açıdan geçerli olup olmadıkları ise varyans analizi (ANOVA) ile değerlendirilmiştir. Deneyler sırasında en yüksek As giderim verimleri PAC polimeri ile gerçekleştirilen deneyler sonucunda elde edilmiştir. En yüksek giderim veriminin (%97,8) elde edildiği koşullar şöyledir: Co=325 ppb, r=3,5 and pH=10,65.
Özet (Çeviri)
This study deals with the investigation of arsenic (As) removal from aqueous solutions by polymer enhanced ultrafiltration and optimization of conditions that provide maximum As removal by using response surface methodological approach. Vinylsulfonic acid sodium salt (VSA), poly(sodium 4-styrenesulfonate) (PSS) and polyacrylamide (PAC) have been used as chelating agent for As complexation and the ultrafiltration experiments were carried out in dead-end operating mode using 5 kDa molecular weight cut-off membrane made from regenerated cellulose. The central composite design has been used for designing the experiments and for construction of second-order response surface models applicable to predict optimal conditions for As complexation such as As concentration (Co) in feed solution, polymer/metal ratio (r) and pH of feed solution. The analysis of variance (ANOVA) has been used for statistical validation of regression models. The maximum rejection efficiencies were achieved by experiments carried out with PAC. The maximum rejection coefficient of 97.8 % was obtained for following optimal conditions: Co=325 ppb, r=3.5 and pH=10.65.