Morphological data compression on Turkish texts
Türkçe metinler üzerinde yapısal sıkıştırma
  1. Tez No: 29929
  2. Yazar: HÜLYA ŞİMŞEK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İBRAHİM AKMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: Data Compression, Decompression, Morphology of Turkish, Morphological compression algorithms
  7. Yıl: 1993
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 145
Özet
oz TÜRKÇE METİNLER ÜZERİNDE YAPISAL SIKIŞTIRMA ŞİMŞEK, Hülya Yüksek Lisans Tezi, Bilgisayar Mühendisliği Anabilim Dalı Tez Yöneticisi : Doç. Dr. İbrahim AKMAN Haziran 1993, 131 Sayfa Bu çalışmada Türkçenin morfolojik özellikleri kullanılarak veri sıkıştırma ve sıkıştırılan veriyi açma yöntemleri geliştirilmiştir. Yeni geliştirilen veri sıkıştırma yöntemi değişik tip ve büyüklükteki kütüklere uygulanmıştır. Elde edilen sıkıştırma oranlan ile gereken MİB zamanlan göz önüne alınarak bir değerlendirme yapılmıştır. Bu değerlendirmeye göre veri sıkıştırma oranının kütük büyüklüğünün artışı ile değişmediği ancak gereken MİB zamanının veri miktan ile doğru orantılı olarak arttığı gözlenmiştir. Türkçe morfolojik veri sıkıştırma yöntemi, evrensel bir sıkıştırma yöntemi olan“Huffman Coding”ve Arapça morfolojik veri sıkıştırma yöntemleri ile karşılaştınlmıştır. Karşılaştırma sonuçlan Türkçe morfolojik sıkıştırma yönteminin sıkıştırma oram açısından, büyüklüğü 16 kilobyte'a kadar olan kütükler üzerinde daha verimli olduğu gözlenmiştir. Türkçe morfolojik sıkıştırma yöntemi ile“Huffman Coding”yönteminin ard arda uygulanması, sıkıştırılmış kütük büyüklüğü açısından bir iyileşme sağlamamıştır.Sıkıştırılmış veri kütükleri üzerinde, geliştirilen açma yöntemi uygulanmış ve kütüklerin orjinallerinden farklı olmadığı görülmüştür. Anahtar Kelimeler : Veri sıkıştırma, sıkıştırılmış verilerin açılımı, Türkçe'nin yapısı, yapısal veri sıkıştırma yöntemi Bilim Dalı Sayısal Kodu : 619.02.05 vı
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MORPHOLOGICAL DATA COMPRESSION ON TURKISH TEXTS ŞİMŞEK, Hülya M. S. in Computer Engineering Supervisor : Assoc. Prof. Dr. Ibrahim AKMAN June, 1993, 131 Pages A compression algorithm which uses the morphological specifications of Turkish and a decompression algorithm are implemented in this study. The implemented compression algorithm is applied to a number of selected Turkish text files of different types and sizes. Evaluation is made taking into consideration the compression ratios obtained and the CPU time required. It is observed that the compression ratio does not change with the increase in the size of the file but the CPU time is directly proportional with the amount of data. Comparison of the Turkish morphological compression algorithm is done among a universal compression algorithm called“Huffman Coding”and Arabic Morphological compression algorithm. The results of comparisons show that the Turkish morphological compression algorithm on Turkish texts is more efficient than the other algorithms up to 16 kilobytes size of files in compression ratio point of view. Pipelining the Turkish morphological compression algorithm with Huffman Coding does not bring any improvement in the amount of compression for the file sizes considered. mThe compressed data files are enlarged using the decompression algorithm implemented. There is no difference between the enlarged Turkish text files when compared to their originals.