Sinop Yarımadası kıyılarında Ophelia bicornis savigny in Lamarck, 1818 (Polychaeta:Annelida)'in populasyon yoğunluğunun saptanması
Determination of the population density of Ophelia bicornis savigny in Lamarck,1818 (Polychaeta:Annelida) in Sinop Peninsula coasts
- Tez No: 299294
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT SEZGİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Deniz Bilimleri, Marine Science
- Anahtar Kelimeler: Ophelia bicornis, Polychaeta, Annelida, Populasyon yoğunluğu, Sinop Yarımadası, Ophelia bicornis, Polychaeta, Annelida, Population density, Sinop Peninsula
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sinop Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Temel Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 165
Özet
Bu çalışma Sinop Yarımadası kıyılarında dağılım gösteren Ophelia bicornis'in populasyon yoğunluğunu saptamak amacıyla yapılmıştır.Bu amaçla, Sinop Yarımadası kıyılarında seçilen dört istasyondan Ağustos-2009 ve Temmuz-2010 tarihleri arasında aylık periyotlarda bentik örnekler toplanmıştır.Bir yıllık örnekleme sonucunda toplam 1371 birey elde edilmiştir. En fazla birey Kumkapı istasyonunda, en az birey ise DSİ-Kiraztepe istasyonunda tespit edilmiştir. Mevsimsel değerlendirmeler sonucunda en fazla birey sonbahar mevsiminde, en az birey kış mevsiminde belirlenmiştir.Toplam 1371 birey arasında en uzun boy Karakum istasyonunda elde edilen bireyler arasında 53.90 mm olarak, en kısa boy ise Akliman-Stat istasyonunda 3.94 mm olarak ölçülmüştür. Biyokütlesi en fazla olan birey Karakum istasyonunda 1.29 g olarak, en az olan birey ise Akliman-Stat istasyonunda 0.0003 g olarak tespit edilmiştir. Yumurtalı bireyler Mayıs-Ekim ayları boyunca tespit edilmiş ancak yumurtalı bireylere en yoğun Haziran-Temmuz aylarında rastlanmıştır. Yumurtalar ortalama 0.08±0.02 mm çapında ve 0.12±0.02 mm yüksekliğindedir.Araştırma bölgesinde toplanan sediman örneklerinde, redoks potansiyeli ve partikül boyutu analizleri yapılmıştır. Tanecik boyutu analizi sonucunda; Akliman-Stat ve Kumkapı istasyonlarında orta kum, Karakum istasyonunda kaba kum, DSİ-Kiraztepe istasyonunda kış ve ilkbahar mevsimlerinde çok kaba kum, yaz ve sonbahar mevsimlerinde ise orta kum tane boyunun hakim olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This study was aimed to determine the population density of Ophelia bicornis in Sinop Peninsula coasts.In this aim, benthic samples were collected between August, 2009 and July, 2010 from the 4 station (Akliman-Stat, Kumkapı, Karakum and DSİ-Kiraztepe) in Sinop Peninsula coasts, monthly.As a result, a total of 1371 individuals of Ophelia bicornis was collected. The maximum individulas in Kumkapı station and minimum in DSİ-Kiraztepe station counted. As for the seasons the maximum density in fall and minimum in winter were determinated.Among the 1371 individuals, the largest length (53.90 mm) in Karakum station and, the shortest length (3.94 mm) were measured in Akliman-Stat station. The highest wet weight with 1.29 g was obtained in Karakum station and the lowest wet weight with 0.0003 g was measured in Akliman-Stat station. Although, eggs of Ophelia bicornis were observed throughout May and October, their maximum densities were established between June and July. The size of eggs were average 0.08±0.02 mm diameter and 0.12±0.02 mm height.In the research area, redoks potential and sediment granulometry analysis in the sediman samples were made. According the particle size analysis; medium sand class in Akliman-Stat and Kumkapı stations, coorse sand class in Karakum station, in DSİ-Kiraztepe station very coarse sand class in winter and spring, medium sand class in summer and fall were dominated.