Orta Karadeniz'de deniz salyangozunun (Rapana venosa Valenciennes., 1846) bidonla avcılığı, yavru yetiştiriciliği ve bazı biyolojik özelliklerinin belirlenmesi
Whelk fishing (Rapana venosa Valenciennes., 1846) by using pots in The Middle Black Sea, juvenile culturing and determining some of their biological characteristics
- Tez No: 299304
- Danışmanlar: PROF. DR. SEDAT KARAYÜCEL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
- Anahtar Kelimeler: Deniz salyangozu, Rapana venosa, bidonlarla avcılık, pinter, büyüme, yem tüketimi, Whelk, Rapana venosa, pot fishing, lantern nets, growth, food consuption
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sinop Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Yetiştiriciliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 121
Özet
Bu çalışma, deniz salyangozunun bidon kullanılarak avcılığı, pinterlerde yavru yetiştiriciliği ve bazı biyolojik özelliklerinin belirlenmesi ile kafeslerde bireysel yem tüketimlerinin belirlenmesi amacıyla Eylül 2005 ve Ocak 2008 tarihlerinde Sinop'ta gerçekleştirilmiştir.Üç farklı derinlik (15 m, 25 m, 35 m) ve üç farklı yemle (midye, midye+balık, balık) aylık olarak yapılan örneklemeler sonucunda toplam 3883 adet salyangoz yakalanmış olup, toplam av miktarı 178.9 kg olarak tespit edilmiştir. Avlanan salyangozların ortalama boyu 64.9±0.23 mm, ortalama ağırlığı 46.1±0.51 g olarak bulunmuştur.Bidonların atıldıkları derinliklere göre avlanan salyangoz miktarları, 15 m derinlikte 2297 adet, 25 m derinlikte 969 adet ve 35 m derinlikte 609 adet olarak elde edilmiştir. Bidonlara yerleştirilen yem çeşidine göre salyangozların seçici olduğu tespit edilmiştir. Salyangozların % 57'si midye, % 37'si midye+balık ve % 6'sı balık yerleştirilen bidonlar ile avlanmıştır (P0.05). Tüketilen midye boyu ile deniz salyangozu boyu arasında da önemli bir ilişki bulunmuştur (r = 0.66). Elde edilen bulgular detaylı bir şekilde sunulmuş ve tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study, it is aimed to define whelk fishing by using pot, juvenile culturing in the lantern nets and in addition, to determine some of their biological characteristics and individual mussel consumption in cages between September 2007 and January 2008 in Sinop.3883 whelks were fished as a result of monthly sampling done in three different depths and with three different baits (mussel, mussel+fish, fish) and total catch amount was determined 178.9 kg. The average length of the fished whelks was found to be 64.9±0.23 mm and the average weight was found to be 46.1±0.51 g.When the amount of fished whelks in relation to depth of pots is considered, 2297 whelks at the depth of 15 m, 969 whelks at the depth of 25 m and 609 whelks at the depth of 35 m were fished. It has been confirmed that whelks are selective to the types of bait placed in the pots. 57 % of the whelks were fished by mussel baited, 37 % of them fished by mussel+fish baited, and 6 % of them fished by fish baited pots (P0.05). However, a strong relationship was found between the length of whelk and the length of the consumed mussel (r=0.66). The findings of the study have been presented and discussed in detail.