Hekimhan (Malatya) yöresi oligosen istifinin sedimantolojisi
Sedimentology of the oligocene succession in Hekimhan (Malatya) area
- Tez No: 299631
- Danışmanlar: PROF. DR. NİZAMETTİN KAZANCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
- Anahtar Kelimeler: Oligosen, Sedimantoloji, Hekimhan, Malatya, GD Anadolu
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
Doğu Toros'larda bulunan inceleme alanında yapılan bu çalışmada, Malatya iline bağlı Hekimhan, Hasançelebi ve Kuluncak civarındaki Oligosen tortullarının stratigrafik ilişkileri ve sedimantolojisinin incelenmesi amaçlanmıştır. Bölge, karasal Oligosen istifinin tüm Türkiye'de en geniş alanlara yayılı ve en kalın (1775m) olarak görüldüğü yerler olmasına karşın, altındaki çoğu denizel olan birimler ve üzerindeki karasal birimlerle stratigrafik ilişkileri açık değildir. Oligosen istifi için belirgin bir depolanma alanı ve paleocoğrafya belirlenmiş değildir. İncelemesi yapılan istif ``Ulugüney Formasyonu'' adı ile haritalanmış olup altındaki Geç Kretase-Tersiyer denizel istifi ile uyumsuzdur. Üzerine ise yine uyumsuz olarak Miyosen kırıntılılar ve Yamadağ volkanikleri gelir. Oligosen istifi ve/veya Ulugüney formasyonu genelde kırmızı renkli, yer yer kaba taneli karasal kırıntılılardan oluşmaktadır. Sık sık gölsel kireçtaşları ile bölünür ve/veya bunlarla yanal geçişlidir. Ölçülü kesitlerde 11 fasiyes tespit edilmiş ve bunların 5 fasiyes topluluğu meydana getirdiği görülmüştür. Fasiyes ve fasiyes topluluklarının yanal ve düşey dağılımına göre Oligosen istifi (Ulugüney formasyonu) genel olarak genişlemeli, yersel olarak sıkışmalı bir tektonik rejimde karasal ortamlarda depolanmıştır. Çökelme geniş alanlara yayılı alüvyon yelpazeleri ile başlamış, menderesli akarsuların ve giderek delta-göl ortamlarının egemen olduğu paleocoğrafyada devam etmiştir. Yer yer bunların ardalanması izlenir. Tüm Türkiye'deki Oligosen formasyonlarının dağılımına bakılarak, Hekimhan bölgesi, Orta Anadolu'dan başlayıp doğuya doğru devam eden karasal alanların sınırıdır ve Malatya'ya doğru kıyı ve denizel ortamlara geçilmektedir. Genel paleocoğrafya Miyosen'de de devam etmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to investigate the stratigraphic relations and sedimentology of Oligocene sediments araund Hekimhan, Hasançelebi and Kuluncak region in Malatya, situated on the eastern Tauride system. Although Malatya-Hekimhan is the most wide-spread and the thickest (1775 m) Oligocene terrestrial succession in Turkey. The stratigraphic relation of this succession between the marine deposits, underlying the succession and the terrestrial deposits, overlying the succession is not clear. There is not any characteristic paleogeography and deposit area for the Oligocene succession. In this study of this succession, known as ?Ulugüney Formation? is mapped and uncomformably overlaies the Late Cretaceous-Tertiary aged marine succession. Oligocene succession or Ulugüney formation is formed by red coloured, mostly coarse grained terrestrial clastics. Ulugüney formation is seperated or vertical transition related by lacustrine limestone. İn the studied cross sections of Ulugüney formation, 11 facies and 5 facies associations are defined. As the vertical and horizantal distrubition of the facies and facieses groups, the Oligocene succession (Ulugüney formation) was deposited in the terrestrial environments in a overall extensional tectonic regime, coupled with locally contractional features. The sedimentation begins with wide spreaded alluvial fans then continues with meandering river and gradually delta-lacustrine dominated paleogeography and the alternation of these sedimentation can be seen succession mostly. Regarding the distrubition of all Oligocene units in Turkey, the Hekimhan area is the margin of terrestrial realm, begining central Anatolia and terminating in East Anatolia.About the Malatya region, the sedimentation occurs in coastal and marine environments. The overall paleogeograhy is almost the same in the Miocene.Key Words : Oligocene, Sedimentology, Hekimhan, Malatya, SE Anatolia