Salata grubu sebze türleri ile karışık salata yetiştiriciliği için uygun karışımların belirlenmesi
Salad vegetables growing for preparing mixed salad composition
- Tez No: 299652
- Danışmanlar: PROF. DR. RUHSAR YANMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Salata, karışık yetiştiricilik, ekim zamanı, sera, açık
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 124
Özet
Araştırma İran'da ve Türkiye'de salata olarak tüketilen yapraklı sebzelerin karışık yetiştiriciliğinde üretim planlarının hazırlanmasına esas teşkil edecek verileri elde etmek amacıyla yürütülmüştür. Araştırma Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü'ne ait sebze bahçesi ve ısıtmasız serada 2009-2010 yılları arasında yapılmıştır. 14 yapraklı sebze türüne ait bitkiler (ıspanak, tere, roka, taze soğan, haşhaş, dereotu, çemen otu, İran pırasası, maydanoz, yaprak kereviz, kişniş, kuzukulağı, reyhan ve bakla otu) sonbahar ve ilkbaharda açıkta (2'şer) ve serada (4'er) olmak üzere toplam 12 ekim zamanında yetiştirilmiştir. Araştırma süresince çıkış, hasat sayısı, vejetasyon süresi, yaprak sayısı, yaprak boyu ve genişliği, yaprak sapı boyu ve kalınlığı, kök ve bitki ağırlığı ile m2'ye verim belirlenmiştir. Araştırma sonucunda tek seferde hasat edilen ıspanak, roka, tere ve taze soğanın birbirleriyle, maydanoz, İran pırasası ve yaprak kerevizin ise aynı parselde farklı sıralar halinde karışık yetiştiriciliğe daha uygun olduğu, maydanoz, yaprak kereviz, kişniş, dereotu ve bakla otunun da hem serpme, hem de diğer karışık yöntemlerle yetiştirilebilmesinin bir alternatif olabileceği ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
Key Words : Salad, intercropping planting, sowing date, greenhouse, openThe research carried out on preparation of production plans on intercropping of leafy vegetables which is using as salad in Iran and Turkey. The research carried out in Ankara University Agriculture Faculty Horticulture Department garden and unheated greenhouse between 2009-2010. 14 leafy vegetables (spinach, cress, rocket, spring onion, poppy, dill, fenugreek, Iranian leek, parsley, leaf celery, coriander, sorrel, basil and summer savory) growed in autumn and spring seasons in open (2 from each) and in greenhouse (4 from each) in totaly 12 sowing dates. In research period, germination dates, number of harvest, period of vegetation, number of leaves, length and width of leaves, length and tickness of leaf stems, weight of root and plant and total yield in m2 are evaluated. In result of the research, spinach, rocket, cress and spring onion can be planting together with all of intercropping systems, but parsley, Iranian leek and leaf celery can be growing together but in seperate rows. Parsley, leaf celery, coriander, dill and summer savory can be sowing together or in seperated rows.