Lineer denklem sistemleri ve uygulama alanları
Linear equation systems and their applications
  1. Tez No: 299752
  2. Yazar: TUBA KAPLAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET IŞIK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Matematik, Mathematics
  6. Anahtar Kelimeler: Lineer denklem sistemleri, lineer denklem sistemlerinin uygulama alanları, Linear equation systems, application field of linear equation systems
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
Lineer denklem sistemleri; matematik, fizik, elektrik- elektronik mühendisliği ve uygulamalı bilimlerde sıkça kullanılır duruma gelmiştir. Lineer denklem sistemleri ve çözüm metodları bilimsel olarak da çalışılan ve araştırılan bir konudur. Lineer cebirin temel konularından biri olan lineer denklem sistemleri teknolojiyle yakından ilgili olup günlük hayatımızda karşılaştığımız birçok uygulamada ortaya çıkmaktadır. Lineer denklem sistemlerinin kuramsal temellerinin ve uygulama alanları ile birlikte bilime katkısının araştırıldığı bu çalışmada, lineer denklem sistemlerinin çözüm yöntemleri belirtilmiş ve mühendislik, fizik, kimya ve daha birçok bilim dalında yer alan farklı uygulamalarına ve örneklere yer verilmiştir.Çalışmada ulusal ve uluslararası alan-yazın araştırması yapılmış ve tarama modeli kullanılmıştır. Sonuç olarak, lineer denklem sistemlerinin mühendislik, fizik, ekonomi gibi birçok alanda kullanıldığı ve güncel problemlerde de kolaylık sağlayan farklı uygulama alanlarına sahip olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Linear equation systems have become widely used in mathematics, physics, electricity- electronic engineering and in applied sciences. Linear equation systems and their solution methods are also among those topics which are studied and researched scientifically. Linear equation systems which are among the basic topics of linear algebra, are closely related to technology and they occur in many problems we encounter in our daily life. In this study in which theoretical basics and application fields of linear equation systems as well as the contributions of them to science have been investigated, solution methods of linear equation systems are explained and various applications and examples existing in engineering, physics, chemistry and many other sciences have been introduced.Literature review has been performed in national and international standard and descriptive model is adopted for the study. As a result, it is determined that linear equation systems are used in many fields such as engineering, physics and economics and also those systems have been determined to have also various usage aspects providing convenience to daily problems.