Büyük Akgöl (Adapazarı) makrozoobentik limnofaunası (Gastropoda, Oligochaeta, Chironomidae) ve makro ve mikro elementlerin biyotik ve abiyotik öğelerde birikimlerinin araştırılması
Büyük Akgöl (Adapazari) makrozoobentik limnofaunasi (Gastropoda, Oligochaeta, Chironomidae) and themacro and micro elements investigation of biotic and abiotic items in savings
- Tez No: 299825
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NAİME ARSLAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Biyoloji, Su Ürünleri, Biology, Aquatic Products
- Anahtar Kelimeler: Lake Büyük Akgöl, Chironomidae, Oligochaeta, Gastropoda, Esox lucius, metal, water quality
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Hidrobiyoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 143
Özet
Bu çalışmada Büyük Akgöl limnofaunası (Gastropoda, Oligochaeta ve Chironomidae) tür ve/veya cins düzeyinde teşhis edilmiş, metallerin suda, sedimentte, Gastropoda, Oligochaeta, Chironomidae üyelerinde ve Esox lucius' un ve dokularındaki birikim düzeyleri belirlenmiştir. Büyük Akgöl'den 5 istasyondan toplanan zoobentik örneklerin incelenmesi sonucunda, 10 Gastropoda, 1 Bivalvia, 9 Oligochaeta ve 9 Chironomidae türü olmak üzere toplam 29 tür tespit edilmiştir.Yıllık ortalama değerlere göre sudaki metal derişimleri incelendiğinde en yüksek değerler B, Al, Cr, K; sedimentteki metal derişimleri incelendiğinde Fe, Al, ve Mn; Gastropoda (Lymnaea stagnalis) bireylerinde kabukta ve iç organlarda Fe, Mn, Al; Oligochaeta bireylerinde Fe, Cu, Zn ve Cr; Chironomidae bireylerinde ise Mn, Al, Fe ve B olarak tespit edilmiştir.En yüksek metal değerleri Esox lucius bireylerinde ise kasta Fe, Zn ve Ni; Solungaçta Fe, Zn ve Mn; Karaciğerde Fe, Mn, Zn ve Hg; Kafada Hg olarak tespit edilmiştir.Sonuçlarımız Büyük akgöl suyu, sedimenti, bentik omurgasızları ve Esox lucius'un farklı dokularında metal birikiminin yüksek olduğunu göstermektedir. Büyük Akgöl'deki sonuçlarımıza göre Gastropoda, Oligocgaeta, Chironomidae üyeleri ile E. lucius yaşadıkları habitattan daha yüksek düzeyde metalleri biriktirmektedirler. Bu yüzden Gastropoda, Oligocgaeta, Chironomidae üyeleri ile E. lucius bireyleri Büyük Akgöl'ün biomonitörleme çalışmalarında kullanıma aday canlılardır.Anahtar Kelime: Büyük Akgöl, Chironomidae, Oligochaeta, Gastropoda, Esox lucius, Ağır metal, Su Kalitesi
Özet (Çeviri)
In this study, Büyük Akgöl lake zoobenthic fauna; species belonging to Gastropoda, Oligochaeta and Chironomidae were determined. This study revealed that accumulation levels of heavy metals in water, sediment and members of Gastropoda, Oligochaeta, Chironimidae as well as in the tissues of Esox lucius. Examining zoobenthic samples collected from five station in Mogan lake, a total of 29 species including 10 from Gastropoda, 1 Bivalvia, 9 Oligochaeta and 9 Chironomidae were identified.When consantrations of metal according to average value in the water were examined, it was observed that consantrations of B, Al, Cr, K; in the sediment Fe, Al, ve Mn; in Gastropoda samples (Lymnaea stagnalis) both shell and soft tissue Fe, Mn, Al; in Oligochaeta samples Fe, Cu, Zn ve Cr; in Chironomidae samples Mn, Al, Fe and B attained high level. The highest metal concentrations found in the muscle of the Esox lucius as Fe, Zn ve Ni; in giils Fe, Zn ve Mn; in liver Fe, Mn and Zn.Our results showed that the occurence of metals in water, sediment, and the three zoobenthic taxa and different tissue of Esox lucius are relatively high. The opinion that supports the results of Lake Büyük Akgöl shows that gastropods, oligochaetes, chironomids member?s and E. lucius accumulate examined metals several times over compared to their surroundings. Therefore, it is concluded that the gastropods, oligochaetes, chironomids and the fish are suitable candidates to be used in biomonitoring surveys of Lake Büyük Akgöl.