Çok katlı betonarme yapılarda yanal rijitliği arttırmada kullanılan yöntemler
The methods used for increasing the lateral rigitidy in multi-storey reinforced concrete buildings
- Tez No: 299826
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NEVZAT KIRAÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Betonarme yapı, perde, perdeli-çerçeveli sistem, çelik çaprazlar, rijitlik, Reinforced concrete structure, shear wall, shear wall- frame systems, steel bracing, rigidity
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yapı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 114
Özet
Yüksek lisans tezi olarak yapılan bu çalışmada, yapıya gelen yatay yüklerin karşılanmasında önemli rol oynayan ve yapının daha rijit olmasını sağlayan betonarme perdeler ile çelik çaprazlı sistemler incelenmiştir.Bu çalışmada; iki katlı perdeli, salt kolonlu ve çelik çapraz ilaveli betonarme yapılar tasarlanıp, bu yapılarda yatay yük etkisinde oluşan deplasman değerleri incelenmiştir. Çelik çapraz kesitlerin boyutları arttırılarak, sistemlerde değişen deplasman değerleri karşılaştırılmıştır. Ayrıca ikinci bir çalışma olarak; mevcut olan 9 katlı betonarme perdeli-kolonlu bir yapının, perdeleri kaldırılıp yerlerine farklı şekillerde çelik çapraz elemanlar eklenmiş ve analizleri yapılmıştır. Perdeli, salt kolonlu ve çelik çaprazlı betonarme sistemlerin; yatay yük etkisinde oluşan yanal ötelenme, devrilme momenti, taban kesme kuvveti ve temele aktarılan yapı ağırlık değerleri bulunmuştur. Bulunan sonuçlar, oluşturulan bu sistemler içerisinde karşılaştırmalı olarak incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study as a master's thesis, reinforced concrete shear walls and steel bracing system used in reinforced concrete structures which play an important role in withstanding the horizontal loads and enable the structure to be more rigid are analysed.In this study, two-storey reinforced concrete building with shear walls-columns and with only columns are designed and displacement values caused by the lateral loads were examined for these designed buildings. Changed displacement values were compared for the braced systems consisting of increased steel cross-section. In addition, an existing 9-story reinforced concrete building with shear walls-columns is taken into consideration. This 9-story reinforced concrete building is redesigned by using the steel bracing systems instead of reinforced concrete shear walls and then analysed again. The above mentioned buildings were analysed for the lateral forces and then the obtained values for displacements, moments, shear forces and the weights of the buildings are compared with each other.