Sülfüril florit gazının depolanmış ürün zararlısı Carpophilus hemipterus (L.)'a (Coleoptera: Carpophylidae) etkinliği üzerinde araştırmalar
Investigation on the effects of sulfuryl fluoride against Carpophilus hemipterus (L.) (Coleoptera: Nitidulidae)
  1. Tez No: 299842
  2. Yazar: SIRAY KARAKOYUN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEVLÜT EMEKÇİ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Carpophilus hemipterus, Sülfüril Florit, Biyolojik evreler, Mutlak ölüm, LD50, Carpophilus hemipterus, sulfuryl fluoride, life stages, complete mortality, LD 50
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
Çalışmada Carpophilus hemipterus'un 0-24, 24-48 saatlik yumurtaları, 12 günlük larvaları, 0-24, 24-48, 48-72 saatlik pupaları ve bir haftalık ergin evrelerinde 24 saat sürede Sülfüril florit (SO2F2) gazının değişik dozlarda neden olduğu ölüm oranları belirlenmiştir. 15, 20, 25, 30 ve 35 oC ve %75 orantılı nemde yapılan çalışmada yumurta, larva, pupa ve ergin evrelerinde meydana gelen ölümlere ilişkin verilere probit analizi uygulanarak LD50 ve LD90 değerleri belirlenmiştir. Veriler ayrıca varyans analizine de tabi tutulmuştur.Yumurta evresi ile yapılan çalışmalarda 15 oC'de LD50 değeri 0-24 ve 24-48 saatlik yumurtalarda sırasıyla 201.717 ve 107.039 g/m3 SO2F2 olarak belirlenirken, bu değer 20 oC'de 174.101 ve 83.662 g/m3; 25 oC'de de 76.716 ve 5.799 g/m3 olarak hesaplanmıştır. 30 oC'de LD50 değeri 0-24 ve 24-48 saatlik yumurtalarda sırasıyla 20.354 ve 3.729; 35 oC'de ise 0-24 saatlik yumurtalarda 19.162 olarak hesaplanmıştır. 0-24 saatlik yumurtalarda değişik konsantrasyonlarda yapılan uygulamalarda mutlak ölümün 15, 20 ve 25 oC'de sırasıyla 460, 420 ve 200 g/m3 SO2F2 konsantrasyonunda, 30 ve 35 oC'nin her ikisinde de 120 g/m3 SO2F2 konsantrasyonunda gerçekleştiği saptanmıştır. 0-24 saat yaşlı pupalarda mutlak ölüm 15 ve 20 oC'de 20 g/m3 SO2F2 konsantrasyonlarında, 25, 30 ve 35 oC'de ise 10 gr/m3 SO2F2 konsantrasyonlarında elde edilmiştir. Larva, 24-48 ve 48-72 saat yaşlı pupa ve erginlerde ise mutlak ölüm 10 g/m3 SO2F2 konsantrasyonlarında elde edilmiştir. Araştırmada, 0-24 saatlik yumurtalar en dayanıklı olarak bulunurken bunu sırasıyla 24-48 saatlik yumurtalar, 0-24 saat yaşlı pupalar, 24-48 saat yaşlı pupalar, 48-72 saat yaşlı pupalar, larvalar, erginler izlemiştir.
Özet (Çeviri)
In this research the toxicity of sulfuryl fluoride at various concentration levels against 0-24, 24-48 h old eggs, 12 day old larvae, 0-24, 24-48, 48-72 h old pupae and seven day old adult of the Carpophilus hemipterus (L.) (Coleoptera: Carpophylidae) was evaluated at 15, 20, 25, 30 and 35 oC at 75% RH over 24 h exposure period. The mortality rates for different exposure periods were subjected to probit analysis, and different LD values for all life stages were determined. Results were also evaluated using variance analysis.According to the results; LD50 values of 0-24, 24-48 h old eggs were found to be 201.717, and , 107.039 g/m3 respectively, for 15 oC and 174.101, 83.662 g/m3 respectively, for 20 oC. These values has been 76.716, 5.799 g/m3 and 20.354, 3.729 for 25 and 30 oC respectively. The LD50 values of 0-24 old eggs were found to be 19.162 for 35 oC. Complete mortality of 0-24 h eggs at 15, 20 and 25 oC were realized at 460, 420, and 200 g/m3 SO2F2, respectively. Complete mortality in both 30 and 35 oC occurred at 120 g/m3 SO2F2 concentrations. Complete mortality of 0-24 h pupae at 15 and 20 oC were realized at 20 g/m3 SO2F2 concentrations; at 25, 30 and 35 oC were realized at 10 g/m3 SO2F2. Complete mortality of larvae, 24-48 h and 48-72 h pupae, adults at 15, 20, 25, 30 and 35 oC were obtained at 10 g/m3 SO2F2. concentrations. 0-24 h old eggs were found to be most tolerant followed by 24-48 h old eggs, 0-24 h old pupae, 24-48 h old pupae, 48-72 h old pupae, larvae=adult respectively.