Effects of social constructivist virtual learning environmenst on speaking skills from the perspective of university students
Üniversite öğrencilerinin bakış açılarına göre sosyal yapılandırmacı sanal öğrenme ortamlarının konuşma becerilerine etkisi
- Tez No: 299884
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. GÜLDEN İLİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Konuşma becerisi, sosyal yapılandırmacılık, sanal öğrenme ortamları, harmanlanmış öğrenme, Speaking skill, social constructivism, virtual learning environments, blended learning
- Yıl: 2011
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 177
Özet
Konuşma, İngilizcenin yabancı dil olarak öğretildiği derslerde hedeflenen en önemli becerilerden biridir, ancak bu becerinin ihmal edildiği görülmektedir; çünkü birçok öğrenci, yeterli İngilizce bilgisine sahip olmasına rağmen kendisini ifade edememekten yakınmaktadır. Bu durumun birçok nedeni vardır; derslerin odak noktası, konuşmanın değerlendirilmemesi, konuşma etkinliklerine ayrılan zamanın azlığı bunlardan sadece birkaçıdır. Ayrıca, öğrencilerin nasıl öğrendiğini açıklayan geleneksel yaklaşımlar; öğretmenlerin, derslerini nasıl ele alacağı konusunda yıllardır büyük ölçüde etkili olmuştur. Bu bakış açısının sonucu olarak bugün, öğretmenlerin İngilizceyle ilgili bilgilerini, hedef-dilde herhangi bir etkileşim olmadan, öğrencilere aktarmaya çabaladıkları, öğretmen-merkezli birçok sınıf bulunmakta. Ancak sonuç, konuşma becerisi açısından her zaman olumlu olmamaktadır.Öte yandan, yabancı dil öğretiminde sosyal yapılandırmacı ilkeler, öğretmenle öğrencilerin birbirleriyle gerçek hayattaki gibi ve anlamlı bir şekilde etkileşim kurabilecekleri, daha uygun ortamlar oluşturmaya yardımcı olabilmektedir. Birçok çalışma, sanal öğrenme ortamlarının ve web 2.0 araçları gibi uygulamaların sosyal yapılandırmacı ilkelerin kullanımına olanak sağladığını göstermektedir (McLoughlin & Lee, 2007; Woo & Reeves, 2007). Bunlarla birlikte teknolojinin kullanılması, öğrenci motivasyonu üzerinde önemli bir etkiye sahiptir.Bu tartışmaların ışığında, bu çalışmadaki amacımız, sosyal yapılandırmacılığı vurgulayan sanal öğrenme ortamlarının, alan eğitimi İngilizce olmayan üniversite öğrencilerinin konuşma becerilerine olan etkilerini bulmaktır. Çalışmanın katılımcıları olan, 51 alan eğitimi İngilizce olmayan üniversite öğrencisi, haftada üç saat zorunlu İngilizce eğitimi aldılar. Katılımcılar, bu 3 ders saatinin 2'sini sınıf-temelli derslerde geçirdiler, kalan 1 saat boyunca ise `Moodle' adındaki sanal öğrenme ortamını kullandılar.Etkileri incelemek için, çalışma başlangıcında katılımcılara bilgisayar hazırlık ölçeği uygulandı. Çalışmanın sonunda ise, katılımcılara iki anket dağıtıldı ve sonuçları desteklemek için 15 katılımcıyla görüşme yapıldı. Sonuçlar, öğrencilerin görüşlerine göre, sosyal yapılandırmacı sanal öğrenme ortamlarının yalnızca konuşma becerilerine değil aynı zamanda diğer dil becerileri ve alanlarına da önemli olumlu etkilerinin olduğunu göstermektedir. Sonuçlar ayrıca, sınıf-temelli yabancı dil eğitiminin sanal öğrenme ortamlarıyla desteklenmesinin yararlarını da ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
Speaking is among the most important skills aimed at in English as a foreign language classes, and yet it seems to be ignored since many students complain about failing to express themselves although they have some adequate knowledge in English to do this. Reasons vary; focus of lessons, lack of speaking evaluation, lack of time devoted to speaking can be counted among others. Moreover, traditional approaches that explain how students learn have had enormous influence on the way teachers handle their lessons for many years. As a result of this perspective, there are many teacher?centred classrooms today where teachers strive to transfer English-related knowledge and skills to minds of students with almost no interaction in the target language. The result, however, is not always favourable in terms of speaking skill.Social constructivist principles in foreign language teaching, on the other hand, may serve to constitute more convenient environments where students as well as the teacher can interact with each other in a real life-like and meaningful manner. Various studies show that virtual learning environments and such applications as web 2.0 tools facilitate the use of social constructivist principles (McLoughlin & Lee, 2007; Woo & Reeves, 2007). The use of technology, in turn, has significant effects on student motivation.In the light of these discussions, our aim in this study is to find out the effects of virtual learning environments, with an emphasis on social constructivism, on speaking skills of university level non-English major students. The participants of the study, 51 non-English major university students, who had three hours of compulsory English education per week, used a virtual learning environment named `Moodle? for 1 hour each week, spending the other 2 hours in classroom-based courses.In order to investigate the effects, the participants were administered a computer readiness scale at the beginning of the study. At the end, two questionnaires were distributed, and to support the data fifteen participants were interviewed. The results show that the social constructivist virtual learning environment has, in the participants? opinions, significant positive effects not only on speaking skills but also on various language skills and areas. In addition to these findings, the results also reveal the benefits of integrating virtual learning environments into classroom-based foreign language education.