Antisosyal İnanç ve Tutumlar Ölçeği'nin uyarlama çalışması
The adaptation of Antisocial Beliefs and Attitudes Scales into Turkish language
  1. Tez No: 299885
  2. Yazar: LİLİ BAL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SONGÜL TÜMKAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Antisosyal inanç, antisosyal tutum, antisosyal inanç ve tutumlar, suç davranış, geçerlik, güvenirlik, çocuk, ergen, Antisocial attitudes, antisocial beliefs, Antisocial beliefs and attitudes, criminal conduct, validity, reliability, child, adolescence
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sınıf Öğretmenliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 121
Özet
Bu araştırma, antisosyal inanç ve tutumları belirlemek amacıyla Butler, Leschied ve Fearon (2007) tarafından geliştirilmiş olan Antisosyal İnanç ve Tutumlar Ölçeği'nin Türkçeye uyarlama çalışmasıdır. Çalışmanın genel amacı geçerliği ve güvenirliği incelenmiş olan ölçeğin Türkçe formunu ortaya koymaktır. 9-16 yaş aralığındaki 1938 bireye uygulanan ölçeğin çeviri çalışmaları kapsamında, çeviri sonrası sorgulama tekniği, grup çevirisi ve geri çeviri yöntemleri kullanılarak ölçeğin orijinal dildeki formu ile hedef dildeki dilsel eşdeğerliği incelenmiştir. Yapı geçerliği için açıklayıcı ve doğrulayıcı faktör analizi yapılmış, madde toplam puan korelasyonları hesaplanmıştır. Açıklayıcı faktör analizi sonucunda üç faktörlü yapı ortaya çıkmıştır. Doğrulayıcı faktör analizi, açıklayıcı faktör analizi ile öngörülen bu üç faktörlü yapıyı doğrulamıştır. Ölçeğin ölçüt bağıntılı geçerliği için, benzer ve farklı yapılar, cinsiyet, yaş bağıntılı geçerliği ve ayırt edici geçerliği sınanmıştır. Benzer ve farklı yapılar geçerliği için ölçüt olarak kullanılan benzer ölçekler, AİTÖ ile pozitif yönde anlamlı korelasyon göstermiştir. Yaş ve cinsiyet bağıntılı geçerlik analizleri, antisosyal inanç ve tutumların, yaşla birlikte arttığını ve kızlara göre erkeklerde daha yüksek olduğunu göstermiştir. Güvenirlik için, dört hafta arayla ölçek tekrar uygulanmıştır ve test tekrar test korelasyonlarına bakılmıştır. İç tutarlılık güvenirliği ise Cronbach Alpha katsayıları ilehesaplanmıştır. Test tekrar test korelasyonları ve Cronbach Alpha katsayıları ölçüm güvenirliğinin olduğunu göstermiştir. Elde edilen bulgular Antisosyal İnanç ve Tutumlar Ölçeği Türkçe formunun hem alt ölçek puanları hem de genel bir antisosyal inanç ve tutum puanı verebildiğini göstermiştir.
Özet (Çeviri)
This study is on the adaptation of antisocial beliefs and attitudes scales developed by Butler, Leschied and Fearon (2007) into Turkish. The general aim of the study is to exhibit the scales, already proved to be reliable and valid, in the Turkish form. During the translation part of the scales, applied on 1938 individuals between the age of 9-16,; besides, by means of the post-translation questioning technique, group translation and back-translation method the scales was made to be equalled in terms of original form and language. As for the structural validity, explanatory and confirmatory factor analyses were realized and the correlations of total matter points were calculated. On the strength of the outcome obtained from the factor analysis, a three-factor structureemerged. Confirmatory factor analysis verified this three-factor structure which was previously foreseen through explanatory factor analysis. As for the criteria related validity of the scales, similar and different structures, gender, age related validity and distinguishing validity were examined. The similar scales used showed distinguishing correlation in a positive fashion. Similarly, The results obtained indicated that antisocial beliefs and attitudes increase depending on the age and males? are higher than the females?. As for the reliability, the scales were applied every four weeks and re-test testcorrelation was examined. The internal-consistency reliability was calculated thorough Cronbach Alpha coefficients. Re-test correlations and Cronbach Alpha coefficients shoved that the reliability of measurement was high. The findings obtained shoved that antisocial beliefs and attitudes scales were able to give both bottom measurement points and a general antisocial attitudes and beliefs points.