Suç işlemiş ergenlerle suça karışmamış ergenlerin düşmanca niyet yükleme yanlılıkları ve bazı ailesel özelliklerinin incelenmesi
A research on hostile attribution bias and parental characteristics of delinquent adolescentes and non-delinquent adolescents
- Tez No: 299908
- Danışmanlar: PROF. DR. SONGÜL SONAY GÜÇRAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Suç, Çocuk suçluluğu, Düşmanca niyet yükleme yanlılığı, Crime, Juvenile delinquency, Hostile attribution bias
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 298
Özet
Bu araştırmanın amacı; suç işlemiş ergenlerle suça karışmamış ergenleri; düşmanca niyet yükleme yanlılığı ve bazı ailesel özellikler (ailede fiziksel ceza görüp görmeme, sözel ceza görüp görmeme, ailede suçluluk, anne babanın birlikteliği) bakımından farklılaşıp, farklılaşmadığını incelemektir.Araştırmada, araştırma grubunu Osmaniye Çocuk Mahkemesi'nde işledikleri suçlardan dolayı yargılanan 128 erkek ergen, karşılaştırma grubunu ise Osmaniye merkez okullarına devam eden ve suça karışmadığı bilinen 128 erkek ergen ise oluşturmuştur. Araştırmada, ölçme aracı olarak Aydın (1977) tarafından geliştirilen Resim Anketi kullanılmıştır. Ailesel özellikleri hakkında veri toplayabilmek için araştırmacı tarafından geliştirilen Kişisel Bilgi Formu kullanılmıştır. Araştırmada verilerin analizi için SPSS 11.5 paket programı kullanılmış ve veriler; T Testi, Mann Whitney U testi, Ki Kare Testi, 2X2 Faktörlü Varyans Analizi teknikleri kullanılarak çözümlenmiştir. Araştırmada anlamlılık düzeyi .05 olarak belirlenmiştir.Araştırmadan elde edilen bulgular incelendiğinde, suç işlemiş ergenlerle suça karışmamış ergenler arasında; düşmanca niyet yükleme yanlılığı, olumsuz niyet yükleme yanlılığı, kişisel nedensellik yükleme yanlılığı, ebeveynlerinden fiziksel/sözel ceza görüp görmemeleri ve aile bireylerinde suç davranışının görülüp görülmemesi açısından anlamlı farklılaşma olduğu görülmüştür. Suç işlemiş ergenlerle suça karışmamış ergenler arasında anne babalarının birliktelik durumu açısından anlamlı farklılık bulunmamıştır. Ebeveynlerinden fiziksel ceza / sözel ceza görüp görmemeleri ve anne babalarının birliktelik durumlarına göre suç işlemiş ergenlerle suça karışmamış ergenlerin düşmanca niyet yükleme yanlılıkları arasında anlamlı farklılık bulunmamıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research is to predict if delinquent adolescents and non-delinquent adolescents differ in terms of hostile attribution bias and parental characteristics (physical punishment, verbal punishment, parental criminality, parental marriage status).The research has been carried out on 128 male adolescents who have been on trial at Osmaniye Juvenile Court, and 128 male adolescents who have been attending Osmaniye central schools and who have been known for being non-delinquent as reference group. In the research Picture Questionnaire method that had been developed by Aydın (1977) was used as measurement implement. Personal Information Form that had been developed by the researcher, was used to collect data about the parental characteristics. In the research, SPSS 11,5 package software has been used and, T-test, Mann Whitney U test, Chi squarre test, 2X2 factor variance analysis technics have been used to analyse. Statistical meaningfulness has been taken ,05As the results of the research is studied, meaningful difference has been found between delinquent adolescents and non-delinquent adolescents by the terms of hostile attribution bias, negative intentions attribution bias, personal casuality attribution bias, physical/verbal punishment applied by the parents and parental criminality. No meaningful difference has been found delinquent adolescents and non-delinquent adolescents by the term of parental marriage status. According to being incurred physical and/or verbal punishment parental marriage status, no meaningful difference has been found between the delinquent adolescents and non delinquent adolescents by the terms of hostile attribution bias.