Çizgi lazer tabanlı 3D tarayıcı tasarımı
Line laser based 3D scanner design
- Tez No: 300042
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ERKAN BEŞDOK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeodezi ve Fotogrametri, Geodesy and Photogrammetry
- Anahtar Kelimeler: Kamera kalibrasyonu, Çizgi lazer tarayıcı, 3D modelleme, Optik üçgenleme, Camera calibration, Line laser scanner, 3D modeling, Optic triangulation
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Harita Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 63
Özet
3D modellere üretim, simülasyon, animasyon, kalite/kontrol, sanal gerçeklik, navigasyon, robot otomasyon, sonlu elemanlar analizi ve ölçme gibi çok geniş bir alanda ihtiyaç duyulmaktadır. Nesnelere ait 3D modeller, 2D imgelerine göre daha anlamlı ve detaylı olması nedeniyle tercih edilmektedir.3D model elde etmek için geliştirilmiş çok sayıda yöntem ve tarayıcı bulunmaktadır. Geniş kullanım alanına sahip bu tarayıcılar optik, mekanik veya hibrid sistemlerden oluşabilmektedir. Söz konusu endüstriyel tarayıcılar oldukça yüksek bakım ve işletme maliyetine sahiptirler. Bu nedenle düşük maliyete sahip, yüksek doğruluk sağlayabilen 3D tarayıcıların tasarlanmasına ihtiyaç duyulmaktadır.Tez çalışmasında, düşük maliyet ve yüksek doğrulukta 3D ölçme yapabilen bir sistem tasarlanmış ve uygulama yapılmıştır. Tasarlanan sistem bir kamera, bir çizgi lazer diyot ve referans düzlemlerden oluşmaktadır. Uygulama sırasında bir heykel modellenmiş ve doğruluk analizi yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
3D models are needed in wide range of fields such as production, simulation, animation, quality/control, virtual reality, navigation, robotic automation, finite element analysis and surveying. 3D models of objects are preferred instead of 2D images due to provide more meaningful and detailed information.There are many methods and scanners to produce 3D models. These scanners with a wide field of use can be occurred optical, mechanical, or hybrid systems. The industrial scanners have very high maintenance and operating costs. Therefore, design of low cost and high accuracy 3D scanners are needed.In this thesis, a low cost system that was capable of measuring 3D data with high accuracy is performed and an application has been made. The designed system consists of a camera, a laser diode and reference frames. During the application a sculpture is modeled and accuracy analysis is evaluated.