Kahramanmaraş ili sınırları içerisindeki değişik habitatlardan izole edilen Bacillus thuringiensis suşlarının karakterizasyonu ve tarımsal zararlılar üzerindeki etkinliklerinin araştırılması
Characterization and toxicity of Bacillus thuringiensis strains isolated from different locations in Kahramanmaraş district
  1. Tez No: 300041
  2. Yazar: SUNAY TEKİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ABDURRAHMAN AYVAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Bacillus thuringiensis, Ephestia kuehniella, Plodia interpunctella, cry gen, cyt gen, kristal protein, Bacillus thuringiensis, Ephestia kuehniella, Plodia interpunctella, cry gene, cyt gene, crystal protein
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
Topraktan insektisidal etkisi yüksek yerel Bacillus thuringiensis (Bt) izolatları elde etmek amacıyla yapılan bu çalışmada Kahramanmaraş'tan alınan toprak örneklerinden 55 izolat elde edilmiş ve bunlardan 35 tanesinin Bt olduğu belirlenmiştir. İzolatların cryIAb/Ac, cryID, cry2 ve cyt2 genlerinin frekansları sırasıyla %60, 3.63, 5.45 ve 3.63 olarak bulunmuştur. Zararlılar üzerinde etkili olduğu belirlenen 10 izolatın plazmit profili belirlenmiş, 1 ile 6 arasında değişen sayıda plazmit taşıdığı görülmüştür. Plazmit DNA büyüklüklerinin >19,3 kb ile 1,8 kb arasında olduğu belirlenmiştir. İzolatların kristal protein profillerinin 14.4 ve 130 kDa arasında değiştiği belirlenmiştir. E. kuehniella ve P. interpunctella larvaları üzerinde Bacillus thuringiensis subsp. kurstaki ve ST7.3, ST8.2, ST13.1, ST17.2 izolatlarının benzer toksik etki gösterdiği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study 35 Bacillus thuringiensis (Bt) isolates were determined from different locations of Kahramanmaraş region and these isolates were analyzed to study the distribution and diversity of cry and cyt genes. The frequency of cryIAb/Ac, cryID, cry2 and cyt2 genes was estimated to be 60, 3.63, 5.45 and 3.63%, respectively. Plasmid profiles of effective isolates were different from each other and the number of plasmids varied among the isolates ranging from 1 to 6. Plasmid sizes of the isolates were ranged from >19,3 kb to 1,8 kb. Crystal protein profiles of the isolates were ranged from 14.4 to 130 kDa. The most effective isolate found to be ST13.1 and it was as effective as reference strain Bacillus thuringiensis subsp. kurstaki. It was shown that ST7.3, ST8.2, and ST17.2 isolates were also toxic against Ephestia kuehniella and P. interpunctella larvae.