Türkiye Inula L. (Asteraceae) türlerinin taksonomik revizyonu
Taxonomical revision of Inula L. (Asteraceae) species in Turkey
  1. Tez No: 300046
  2. Yazar: MEHMET YAVUZ PAKSOY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET AKSOY
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Botanik, Botany
  6. Anahtar Kelimeler: Asteraceae, Inula, revizyon, taksonomi, Türkiye, Asteraceae, Inula, revision, taxonomy, Turkey
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 139
Özet
Bu çalışmada Türkiye florasında 32 taksonla temsil edilen Inula L. cinsinin revizyonu yapılmıştır. Son yıllarda yapılan çalışmalar ışığında bu taksonlardan Inula graveolens (L.) Desf. ve Inula viscosa (L.) Aiton Dittrichia Greuter, Inula crithmoides L. ise Limbarda Adans. cinsleri içerisinde değerlendirilmiştir. Inula cinsi içerisinde değerlendirilen I. helenium L. subsp. pseudohelenium Grierson taksonu I. helenium L. subsp. turcoracemosa Grierson var. turcoracemosa taksonunun; I. acaulis Schott & Kotschy var. caulescens Náb?lek taksonu I. acaulis Schott & Kotschy türünün sinonimi olarak, I. helenium L. subsp. orgyalis (Boiss.) Grierson ve I. helenium L. subsp. vanensis Grierson ise varyete olarak yorumlanmıştır. Ayrıca Antalya Kemer civarında yayılış gösteren Inula heterolepis Boiss. örnekleri ile Konya Taşkent Beyreli civarında yayılış gösteren Inula thapsoides (Boiss. ex Willd.) Sprengel subsp. australis Grierson örnekleri yeni varyeteler kabul edilmiş ve Inula heterolepis var. kemerensis Paksoy & Aksoy ve Inula thapsoides subsp. australis var. beyreliensis Paksoy & Aksoy olarak adlandırılmıştır. Sonuç olarak Inula L. cinsi Türkiye'de 22 tür, 3 alttür ve 4 varyete olmak üzere toplam 29 taksonla temsil edilmektedir.
Özet (Çeviri)
In this study the genus Inula L. represented by 32 taxa in the Flora of Turkey was revised. In the light of the current works, Inula graveolens (L.) Desf. and Inula viscosa (L.) Aiton were transferred to Dittrichia Greuter. and Inula crithmoides L. was transferred to the genus Limbarda Adans. In the boundaries of the genus Inula, I. helenium L. subsp. pseudohelenium Grierson and I. acaulis Schott & Kotschy var. caulescens Náb?lek were respectively considered as synonyms of I. helenium L. subsp. turcoracemosa Grierson var. turcoracemosa and I. acaulis Schott & Kotschy, also I. helenium L. subsp. orgyalis (Boiss.) Grierson and I. helenium L. subsp. vanensis Grierson were interpreted as varieties. Furthermore, Inula heterolepis Boiss. which distributes around Kemer, Antalya and Inula thapsoides (Boiss. ex Willd.) Sprengel subsp. australis Grierson which distributes around Beyreli, Taşkent, Konya were recognized as new variates and named as Inula heterolepis var. kemerensis Paksoy & Aksoy, and Inula thapsoides subsp. australis var. beyreliensis Paksoy & Aksoy, respectively. As a consequence, the genus Inula is represented by 29 taxa that 22 species, 3 subspecies, and 4 variates in Turkey.