Belirli fungus türlerinin bazı bakteri türleri üzerinde antimikrobiyal aktivitelerinin araştırılması
Investigation of antimicrobial activities of some species of fungi on some species of bacteria
- Tez No: 300188
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET ASAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Antimikrobiyal aktivite, mikrofungus, disk difüzyon yöntemi, çelik halka yöntemi, Antimicrobial acitivity, microfungus, disc diffusion method, steel ring method
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 55
Özet
Belirli Fungus Türlerinin Bazı Bakteri Türleri Üzerinde Antimikrobiyal Aktivitelerinin AraştırılmasıBu çalışmada Aspergillus niger, Aspergillus wentii, Aspergillus terreus, Penicillium digitatum ve Trichothecium roseum mikrofunguslarının Staphylococcus aureus ATCC 6538 P, Staphylococcus epidermidis ATCC 12228, Bacillus subtilis ATCC 6633, Pseudomonas aeruginosa ATCC 9027 ve Salmonella sp. ATCC 14028 standart suşlarına karşı antimikrobiyal aktiviteleri araştırılmıştır.PDA (Merck) besiyerinde 7 günlük inkübasyonu dolmuş mikrofungus kültürlerinden Thoma lamıyla ml'sinde 108 spor olacak şekilde sayılmıştır. İçinde 100 ml PDB bulunan 500 cc'lik erlenmayer içine her bir mikrofungus için 1 ml konulmuştur. Daha sonra 28?C'de 14 gün inkübasyona bırakılmıştır.İnkübasyonu dolmuş mikrofungus kültürlerini içeren PDB'ler, daha sonra Whatman No 4 kağıdıyla miselyumlardan filtrasyon yardımıyla ayrılmıştır. Kültür süpernatantları 50 cc'lik diklorometan ile 3 kez yıkanarak ekstrakte edilmiştir. Ayırma hunisiyle besiyerinden uzaklaştırılan diklorometanlar evaporatör balonlarına alınıp, evaporasyon aletiyle azot gazı altında uçurulmuştur. Böylece muhtemel antimikrobiyal maddeler evaporatör balonunun alt kısmında kristal halinde kalmıştır. Bu kristal halindeki antimikrobiyal maddelere aseton koyulmuş ve bir sonraki aşama için hazır hale getirilmiştir.Disk difüzyon yöntemi ve çelik halka yöntemi kullanılarak mikrofunguslardan elde edilmiş antimikrobiyal maddeler, 50 ve 100 ?l Muller Hinton Agar besiyerine inokule edilmiş standart suşlara karşı denenmiştir. Kontrol grubu olarak 50 ve 100 ?l aseton ve kontrol antibiyotiği denenmiştir. Oluşan zon çapları söz konusu mikrofungusun bakterilere karşı antimikrobiyal aktivitesi olduğunu göstermiştir.Bu tez TÜBAP (2010 -12) tarafından desteklenmiştir.
Özet (Çeviri)
Investigation of Antimicrobial Activities of Some Species of Fungi on Some Species of Bacteria:In this work, Antimicrobial activities are investigated that Aspergillus niger, Aspergillus wentii, Aspergillus terreus , Penicillium digitatum and Trichothecium roseum of microfungi against Staphylococcus aureus ATCC 6538 P, Staphylococcus epidermidis ATCC 12228 , Bacillus subtilis ATCC 6633 , Pseudomonas aeruginosa ATCC 9027 and Salmonella sp. ATCC 14028 standard strains.Microfungus samples were incubated for 7 days at PDA medium, counted as a 108 spor in 1 ml by microscopy. 1 ml was put into 500 cc erlenmayer in 100 PDB for each microfungus then incubated for 14 days at of 25 ?C.Some PDBs that contains implemented microfungus culteres were separated from myceliums with Whatman no: 4 paper by filtration. Culture supernatants were washed 3 times with 50 cc dichloromethane and extracted.Dichloromethanes were removed from medium by seperating funnel then taken into evaporator balloons, blown under nitrogen gas by evoparation equipment. Consequently, likely antimikrobial substances had stayed as crystal cas at the bottom of evaporator balloon. Acetone was put into these antimicrobial substances and we proceeded for next step.Antimicribial substances which were obtained from disc diffusion method and steel ring method were tested against Standard strains inoculated into 50 ml and 100 ml Muller Hinton Agar medium. As a control group 50 and 100 µl acetone and control antibiotics were tested. Sensivity zone diameters shown antimicrobial activity against mikrofungus to bacteria.This work has supported by TÜBAP (2010)