Edirne çevresinde yetişen bazı Silene L. türleri üzerinde morfolojik, anatomik ve karyolojik araştırmalar
The morphological, anatomical and karyological features of genus Silene (Caryphyllaceae) in Edirne
  1. Tez No: 300189
  2. Yazar: ASUDE SOYKAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÇİLER MERİÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Botanik, Botany
  6. Anahtar Kelimeler: Caryophyllaceae, Silene L, Morfoloji, Anatomi, Karyoloji, Flow Sitometri, Caryophyllaceae, Silene L, Morphology, Anatomy, Karyology, Flow Cytometry
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 116
Özet
Bu araştırmada, Caryophyllaceae familyasına ait Silene L. cinsinin, Edirne çevresinde [A1(E)] yetişen ve E, F ve G grupları içinde yer alan, Silene italica (L.) Pers., S. lydia Boiss., S. conica L., S. subconica Friv.and S. tenuiflora Guss. Guss. türleri morfolojik, anatomik ve karyolojik olarak incelenmiş ve aralarındaki farklar ortaya konmuştur.Morfolojik incelemelerde; S. italica petallerinin beyaz renkte olması ve çiçek durumunun gevşek geniş panikula şeklinde olması nedeniyle diğer 4 türden ayrılır. F grubuna dahil olan S. lydia, S. conica ve S. subconica kaliks, kapsül, antofor ve petal özellikleri bakımından birbirinden ayrılmaktadır. S. lydia' nın genelinde yoğun örtü tüyleri bulunmaktadır. S. tenuiflora' da tüyler sadece alt yaprakların her iki yüzeyinde ve gövdenin alt kısımlarında bulunur. Üst kısımlarda tüy bulunmaz.Anatomik incelemelerde; S. italica' nın gövde öz bölgesinde öz boşluğu oluştuğu ve öz bölgesinde druz kristallerinin bulduğu gözlenmiştir. S. tenuiflora' nın gövde enine kesitlerinde druz kristallerine rastlanmamıştır. S. tenuilora' nın yaprak mezofil tipi bifasiyaldir. S. lydia' nın yaprak kesitlerinde druz kristalleri sadece floem etrafında düzgün bir şekilde sıralanmıştır. Kristal sayısı ve büyüklüğü en fazla olan tür S. subconica' dır.Karyolojik incelemelerde; F grup içinde bulunan S. lydia' nın genom büyüklüğü yine aynı grupta bulunan S. conica ve S. subconica' nın genom büyüklüklerinden daha fazla olduğu gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, Silene italica (L.) Pers., S. lydia Boiss., S. conica L., S. subconica Friv. and S. tenuiflora Guss. species within E, F and G groups of the genus Silene belonging to the family Caryophyllaceae growing in Edirne province [A1(E)] have been investigated morphologically, anatomically and karyologically and indicated the differences between them.Morphological investigations revealed that S. italica differed from the other 4 species by its white petals and paniculiform inflorescence. S. lydia, S. conica ve S. subconica differ from each other in terms of calyx, capsule, anthophore and petal features. S. lydia is covered thoroughly by dense hairs while hairs of S. tenuiflora are located on lower parts of the stem and on both sides of lower leaves.In anatomical investigations, the pith cavity and druse crystals were observed in stem pith of S. italica. No druse crystals were observed in cross sections of S. tenuiflora stems. The mesophyll type of S. tenuiflora is bifacial. In leaf sections of S. lydia, druse crystals are ordered regularly around the phloem. S. subconica is the species with the highest crystal number and size.Karyological investigations showed that genome size of S. lydia in group F was greater than those of S. conica and S. subconica within the same group.