Liselerde okutulan 9. sınıf Türk edebiyatı ders kitabında bulunan coşku ve heyecanı dile getiren metinler ünitesi hakkında öğrenci görüşleri
The idease of the students about the passages that mention entthusiasm and excitement in gthe class Turkish literature book read in ik high schools
  1. Tez No: 300402
  2. Yazar: EMİNE YİĞİT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İSMAİL HAKKI DEMİRCİOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Türk Dili ve Edebiyatı, Education and Training, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Ders Kitabı, Edebiyat Ders Kitabı, Şiir Ünitesi, Öğrenci Görüşleri, Öğrenme., School book, literature school book, poetry unit, studen?s, proception
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Sosyal Alanlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 168
Özet
Bu araştırma, liselerde okutulan 9.Sınıf Türk Edebiyatı ders kitabında bulunan Coşku ve Heyecanı Dile Getiren Metinler Ünitesi'nin içeriğinin öğrenilme düzeyini tespit etmek amacıyla yapılmış nitel ve nicel bir çalışmadır.9. sınıf edebiyat dersini diğer sınıflardan ayıran en temel özellik bu dersin içeriğinin öğrencilere temel edebiyat kavramlarını ve edebî türleri şekil ve içerik yönüyle tanıtmasıdır. Öğrenciler 9.sınıf Türk Edebiyatı dersinde yapılandırdıkları bilgilerle sonraki yıllarda karılaştıkları metinleri incelerler. Bu dönemde elde edilen bilgiler oluşturulacak yapının temelini teşkil ettiği için ayrı bir önem arz eder.Trabzon ilinde bulunan Anadolu öğretmen liselerinde öğrenim gören 310 dokuzuncu sınıf öğrencisine uygulanan 25 soruluk bir anket çalışmasıyla teze ilişkin öneriler desteklenmiş olup; bu sorularda öğrencilerin 9. Sınıf Türk Edebiyatı ders kitabında bulunan Coşku ve Heyecanı Dile Getiren Metinler Ünitesi'ni öğrenme düzeyi sorgulanmıştır. Ayrıca çalışmayla aynı paralelde yine aynı okullarda öğrenim gören 10 öğrenciyle 6 sorudan oluşan mülâkat çalışması yapılarak iki çalışma karşılaştırılmıştır. Ankette elde edilen veriler kodlanarak Microsoft Excel programına yüklenmiştir. Verilerin analizinde de Microsoft Excel programı kullanılmıştır. Görüşmeye ilişkin bulgular tablolar halinde gösterilerek yorumlanmıştır.İki çalışmanın sonucunda öğrencilerin özellikle şiirde yorum, şiirde zihniyet ve söz sanatları konusunun öğrenilip yapılandırılması ile ilgili sorunlar yaşadıklarını söyleyebiliriz. Araştırmada elde edilen bulgular neticesinde öğrencilerin 9. sınıfta ilk kez karşılaştıkları Divan edebiyatı metinlerinin değerlendirilmesinde bu sorunları daha yoğun bir şekilde yaşadıklarını da özellikle belirtmek gerekir. Elde edilen bilgiler doğrultusunda M.E.B, Türk dili ve edebiyatı öğretmenleri ve ders kitabı yazarlarına önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
This research is a qualitative study aimed to determine learning level of the a unit about enthusiasm and excitement also called as poetry unit in the course book of 9. Class Turkish Literature by students.The most basic property that seperates the 9th class literatüre lesson from other classes is that it presentates the basıc literatüre consepts and literary species to the students. Students analyse the passages that they meet follow-up, with the knowlegde which they consruct in the 9th class Turkish Literature lesson. Knowlegde earned in this period is important so that they make the base of the structure that will be created.The suggestions about the thesis are supported by a 25-questioned survey which is carried out with the 310 9. class students of the Anatolian Teacher High Schools in Trabzon. In the survey it is questioned to understand the level of learning ability of the students about the Enthusiasm and Excitement unit found in the 9. class Turkish Literature book. Another study parallel to the main study is done at the same schools with ten students consisting a six questioned interwiev is compared each other. The datas gained from the survey are coded and uploaded to the Microsoft Excel programme. Microsoft Excel programme is also used in analysing the datas. The findings about the interwiev are showned in the table and commented.As a result of these two studies we can say that the students especially have problems of poetry commentation, mentality and learning and constructing the figure of speeches. We should mention that according to the gained datas of this study the 9. class students faced with the Divan Literature passages for the first time have this kind of consideration problems much more. In the direction of the gained datas suggestions are made to M.E.B, Turkish Philology and Literature teachers and school book writers.