Fizik öğretim programının uygulanmasının değerlendirilmesi
Evaluation applications of physics curriculum
- Tez No: 300418
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ RIZA AKDENİZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: 9. Sınıf Fizik Müfredatı, Kuram (teori), Uygulama (pratik), Fark, 9. Grade physics curriculum, The theory, Application (practice), Evaluation
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fizik Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 114
Özet
Ülkemizde 2007 yılında fizik öğretim programı yenilenmiştir. Programın ne kadar başarılı olacağı, onu uygulayacak kişinin niteliğine, altyapının uygunluğuna ve doğru uygulama şekline bağlıdır. Programın gerçekteki işlerliğinin değerlendirilmesi için bu konularda araştırmalara ihtiyaç vardır.Bu araştırmanın amacı yeni fizik öğretim programına uygun olarak derslerin kuramsal çerçevede nasıl işlenmesi gerektiğini ortaya koyarak bunun pratiğe ne kadar yansıtıldığını gözlemek ve aradaki farkın nelerden kaynaklandığını belirlemektir. Çalışmada özel durum yaklaşımı kullanılmıştır. Araştırmanın örneklemini Rize merkezde iki meslek lisesinde çalışan dört fizik öğretmeni oluşturmaktadır. 2010 Kasım, Aralık aylarında enerji ünitesi işlendiği sırada toplam 36 ders gözlenmiştir. Öğretmenlerin derslerinde hangi yöntem ve teknikleri kullandıkları gerçek ortamda izlenerek not alınmıştır. Daha sonra yapılan yarı yapılandırılmış mülakatlarla bunların nedeni belirlenmiştir. Elde edilen bulgularda öğretmenlerin yaşam temelli programa bilgi kazanımları açısından tam uydukları, diğer beceri kazanımları ve kullanılan öğretim yöntemleri ve materyalleri bakımından çok az uydukları gözlenmiştir. Bunun nedenleri olarak programın felsefesini iyi anlamadıkları, programı çok iyi incelemedikleri, yaşam temelli öğretim modellerini nasıl uygulayacakları hakkında yeterli bilgi ve deneyime sahip olmadıkları ve hizmet içi seminer ve kursların yetersiz kaldığı, etkinliklerin öğretim için verimli olacağına inanmamaları, zamanın ve öğrenci seviyesinin yetersiz olduğunu düşündükleri belirlenmiştir. Araştırmanın sonunda, hizmet içi kursların yeniden yapılandırılıp öğretmenlere özellikle uygulama yaklaşımları konusunda bilgi, beceri ve deneyim kazandırılabileceği; öğretmenlerin yenilikleri takip etme, materyal bulma ve yardımlaşma bakımından kendi meslektaşlarıyla işbirliği yapabileceği bilişim sitelerini kullanabilecekleri; veli ve öğrencilerin bilinçlendirilebileceği önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
Physics curriculum is renewed in 2007 at Turkey. How much this renewed programme would be successfull depends on the appropriateness of the infrastructure, quality of the person who implement it and correct aplication. To evaluate the actual functioning programme, research on these issues are necessary. The aim of this research is observing how much the lessons which is approprate to new physics curriculum are reflected to practise displaying how lessons need to be offered in theoritical frame and determine the source of the difference between theory and practice. Case study is used in this research. Four physics teachers work in two industrial school in central Rize, compose of the sample of the research. 36 lessons were observed while energy unit was offered in November and December, 2010. methods and techniques that the teacher used in real environment was observed and noted. Than the reason of these were determined with semi-structured interviews. İn desired findings teachers fulfilled well in terms of the knowledge outcome of real life-context based programme, but very little on other skill outcome and teaching methods and techniques which were used. The reason of this are determined as not understanding the philosophy of the programme, not exemining the programme, not having adequate knowledge and experience about how applying the models of the real life- context based approach and inadequate inservice seminers and courses, their lack of faith in activities effectiveness for teaching, thoughts about insufficient student levels and time. At the end of the study: that restructured in service courses can bring in experience, skill and knowledge especially about application approaches to teachers, that teachers can use web sites via which they can cooperate with their collegues in terms of following innovations, finding materials and aiding one another making parents and students conscious of programme is suggested.