Collecive Security Treaty Organization (CSTO) and the limitations of Russia's influence over the other CSTO member states
Kollektif Güvenlik Anlaşması Teşkilatı (KGAT) ve Rusya?nın diğer KGAT üye devletleri üzerindeki etkisinin sınırlılıkları
  1. Tez No: 300548
  2. Yazar: JANARGUL BORKOEVA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. OKTAY F. TANRISEVER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: KGAT, BDT, Bölgesel Güvenlik Kompleksi Teorisi, Sovyet, CSTO, CIS, Regional Security Complex Theory, Post ? Soviet states, Security Threats
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Avrasya Çalışmaları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 124
Özet
Bu tez Kolleftif Güvenlik Anlaşması Teşkilatı (KGAT) ve Rusya'nın diğer KGAT üye devletleri üzerindeki etki kaynaklarını incelemeyi amaçlamaktadır. Tez, KGAT'ın başlangıcı ve KGAT çerçevesindeki güvenlik işbirliğinin gelişmesine odaklanmaktadır. Bu tez KGAT'ın Rusya merkezli bölgesel güvenlik örgüt olarak devam etmesine rağmen, 2000 yıllarında diğer KGAT üye devletlerinin artan tehdit algısı çeşitliliği ve diğer bölgesel güvenlik örgütlerinin Sovyet sonrası alana artan ilgisinden dolayı Rusya'nın diğer KGAT üye devletlerine olan etkisinin yavaş yavaş sınırlandığını savunuyor. Giriş bölümünden sonra, ikinci bölüm Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) çerçevesinde güvenlik işbirliği kökenin incelemektedir. Üçüncü bölüm 2002 yılındaki kuruluişundan bu yana KGAT'ın yapısını ve faaliyetini araştırmaktadır. Bir sonraki bölüm Sovyet sonrası devletlerin uluslarüstü zorlulukları ve onların tehdit algısı yanı sıra bölgesel aktörler tarafından bölgesel güvenliği teşvik etme çabalarını özetliyor. Beşinci bölüm Şanghay İşbirliği Örgütü (ŞİÖ), AGİT ve NATO gibi diğer bölgesel güvenlik örgütlerinin Sovyet sonrası alana artan ilgisini analiz etmektedir. Sonuç bölümü ise tezin ana bulgularını tartışmaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis aims to discuss the Collective Security Treaty Organization (CSTO) and the sources of Russia?s influence over its other member-states. It focuses on the origins of the CSTO and the development of security cooperation within the CSTO framework. The thesis argues that although the CSTO continues to be a Russia-centric regional security organization, Russia?s influence over the other CSTO member states has been gradually limited throughout the 2000s due to the increasing diversity in the threat perception of the other CSTO member states and the increasing penetration of the other regional security organizations into the post- Soviet space. Following the Introduction chapter, the second chapter discusses the origins of security cooperation within the framework of the CIS. The third chapter analyzes the CSTO in terms of its structure and activities since its establishment in 2002. The next chapter outlines the transnational challenges to the security of the post-Soviet states and their threat perception, as well as the efforts to promote regional security by the regional actors. The fifth chapter analyzes the increasing involvement of other regional security organizations, such as SCO, OSCE, and NATO into the post-Soviet space. The concluding chapter discusses the main finding of the thesis.