Women's changing conditions in the post-Soviet Russia
Sovyet sonrası Rusya'da kadınların değişen şartları
- Tez No: 300550
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. IŞIK KUŞÇU BONNENFANT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Kadınlar, Rus Kadınlar, Sovyet Sonrası Rusya, Cinsel Eşitsizlik Sorunları, Women, Russian Women, Post-Soviet Russia, Gender Issues
- Yıl: 2011
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Avrasya Çalışmaları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 162
Özet
Bu tez Sovyet sonrası dönemde Rusya Federasyonu'ndaki kadınların statüsünü analiz etmektedir. Yeltsin reformları, Rusya´da yaşamı siyasi, ekonomik ve sosyal açılardan önemli bir ölçüde değiştirmiştir. Yeltsin dönemi ve bu dönemi takip eden hükümetlerin politikalarının sonuçları en çok ülkedeki kadın nüfusu olumsuz şekilde etkilemiştir. Kadınlar Sovyet sonrası dönemdeki istikrarsızlık ve yasa dışılıktan en çok etkilenen grup olmuştur. Bu çalışma, Sovyet sonrası Rusya'da artan cinsel eşitsizliği ekonomik, politik ve sosyal açılardan inceler ve Sovyet sonrası dönemde kadının rolü ve statüsünün dönüşümünü analiz eder.
Özet (Çeviri)
This thesis analyzes women?s status in the Russian Federation in the period after the dissolution of the Soviet Union. Yeltsin?s reforms radically changed the quality of political, economical and social aspects of Russian life. Yeltsin?s period together with the policies of the subsequent governments proved to be mostly detrimental to women´s status in the country. Women have become the ones who suffered most from the instability and lawlessness of the transition period. This study discusses increasing gender inequality and gender asymmetry in economy, politics and in social realms in post-Soviet Russia and examines the transformation of women?s role and status in this period.