Eskişehir Halkevi Yurt ve Kültür dergisinin halk bilimi açısından değerlendirilmesi
International journal of Folklore and Cultural community center evaluation of Eskişehir
  1. Tez No: 300734
  2. Yazar: TUĞBA ÇAMLICA
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NAMIK ASLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Bilimi (Folklor), Folklore
  6. Anahtar Kelimeler: Eskişehir, Halkevi, Yurt ve Kültür Dergisi, Eskisehir, Public Home, Country and Culture Magazine
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Niğde Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 530
Özet
30 Ağustos 1932'de, Eskişehir Halkevi tarafından çıkarılan ve yayın hayatını Haziran 1946'ya kadar sürdüren Yurt ve Kültür Dergisi'nin, 30 Ağustos 1932 ile Haziran 1946 tarihleri arasında yayınlanan 1-98. sayılarındaki imzalı ve imzasız yazıların halkbilimi unsurları açısından değerlendirilmesi çalışmanın konusunu oluşturmaktadır.Giriş kısmında Eskişehir Halkevi hakkında bilgi verilmiştir. Daha sonra Yurt ve Kültür Dergisi'nin tüm sayfaları taranmış ve ilgili sayfalardan yararlanılarak Eskişehir Halkevi'nin faaliyet alanlarından bahsedilmiştir. Buradaki bazı bilgiler tablolar ile ifade edilmiştir. Daha sonra derginin tanıtımı yapılmış, kurucu ve yazar kadrosu hakkında bilgi verilmiştir.Hazırladığımız çalışmadaki amaç, Yurt ve Kültür Dergisi'ndeki halkbilimi unsurlarını bu derginin sayfalarından çıkarıp ilim dünyasına sunmak ve bu alanda yararlanılabilecek kaynaklara bir yenisini eklemektir. Bu nedenle derginin tamamı tarandıktan sonra amaca yönelik metinlere ulaşılmış ve Seçilmiş Metinler adı altında bir bölüm oluşturulmuştur. Burada metinler edebî türlerine göre adlandırıldıktan sonra yazarı, yayın tarihi, sayı ve sayfa numaralarıyla birlikte verilmiştir. Dergideki metinler doğrultusunda hem yazar adlarına göre hem de konularına göre bir de fihrist hazırlanmıştır.
Özet (Çeviri)
The topic of this study includes the result of 1-98 numbered signed and unsigned public science articles in The Country and Culture Magazine, which have been published by Eskişehir Public Home in 30 August 1932 and was alive since June 1946, that have been evaluated in view of public science matters.In the enterance of the sudy some information about Eskişehir Public Home is given. And then all papers of Country and Culture Magazine have been scanned and activity areas of Eskişehir Public Home has been mentioned by including the scanned papers? informations about it. Some information is given via info schedule. Then, the article is introduced and some information about founder and writer is presented.The aim of the article prepared is to represent Public Science presented in Country and Culture Article to the whole Science World and add a new one to the articles which can be applied in this topic. For this reason, after scaning all of the article, the necessary information has been reached and new part has been developed which includes the choosen articles. In this part after defining the articles according to their types, they have been presented with their writer, date of press, number and page numbers. In accordance with the writer names and the topics an index has also been prepared.