Konya ili Ereğli ilçesinde beyaz kiraz (Prunus avıum L.) yetiştiren üreticilerin sosyo-ekonomik nitelikleri üzerine bir araştırma
A research on socio-economic structure of white cherry (Prunus avium L.) growers in Ereğli district in Konya province
  1. Tez No: 300788
  2. Yazar: NECMETTİN TEKDEMİR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HASAN TATLIDİL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Ziraat, Economics, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Konya-Ereğli, Beyaz Kiraz, Tarımsal Yayım, Tarımsal Yapı, Konya-Ereğli, White Cherry, Agricultural Extension, Agricultural Structure
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 173
Özet
Araştırma; ekonomik anlamda beyaz kiraz üretiminin yoğun olarak yapıldığı Konya İli Ereğli İlçesinde, ekonomik dayanakları önemli ölçüde beyaz kiraz üretimine bağlı olan üreticilerin sosyo-ekonomik yapılarını belirlemek amacıyla yapılmıştır. Bu üreticilerin sosyo-ekonomik yapıları ortaya çıkarılmış, söz konusu üretimin üreticilerin gelirlerine katkıları, kiraz yetiştiriciliği faaliyeti sırasında yaşanan sorunlar belirlenmiş ve kiraz üreticilerinin bu sorunlarına çözümler geliştirilmeye çalışılmıştır. Beyaz kiraz yetiştiriciliğini benimseme davranışı üzerinde üreticilerin sosyo-ekonomik nitelikleri, işletmeye ait özellikleri, iletişim davranışları ve yararlandıkları bilgi kaynaklarının etkisinin belirlenmesi de amaçlar arasında yer almıştır.Ereğli İlçesinde beyaz kiraz yetiştiriciliği yapan 12 köyden basit tesadüfi örnekleme yöntemine göre seçilen 70 denek üzerinde anket çalışması yapılmıştır. Bu köylerde beyaz kiraz yetiştiriciliği yapan işletmelerin yanında karşılaştırma yapmak amacıyla bu köylerde yaşayan ancak beyaz kiraz yetiştiriciliği yapmayan işletmeler de araştırma kapsamına alınmıştır. Bahse konu köylerden 70 beyaz kiraz yetiştiriciliği yapmayan deneklerle de anket çalışması gerçekleştirilmiştir. Araştırmada deneklerin seçilmiş bazı özellikleri açısından beyaz kiraz yetiştiriciliği yapan ve yapmayan yetiştiriciler arasındaki olası istatistiki ilişki Khi-kare testi ile saptanmıştır.Araştırmada deneklere ait bireysel özelliklerden; aile büyüklüğü, tarımsal deneyim süresi, tarım dışı gelir düzeyi, kayıt tutma davranışı, kredi kullanma davranışı, üretici birliğinin varlığından haberdar olma, üretici birliklerine üye olma durumu ve sosyal güvence durumu, işletme özelliklerinden; arazi genişliği, arazi mülkiyeti, yabancı işgücü kullanma düzeyi ve hayvan varlıkları, iletişim davranışlarından; gazete alma sıklığı, radyo dinleme sıklığı, radyoda tarım programlarını dinleme, anlamlı bulunmuştur. Bilgi kaynağı olarak, beyaz kiraz yetiştiriciliği yapan denekler beyaz kiraz yetiştiriciliği yapmayan deneklere göre daha fazla formal bilgi kaynaklarından yararlandıkları tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This research is done to specify socio-economic structure of growers whose livelihoods are considerably depend on white cherry production where white cherry is intensively produced in terms of economy in Eregli district of Konya province. The socio-economic structures of the growers are introduced, contribution of the production in question to the income of growers and problems occuring during cherry production are determined, then, solutions are developed for those problems of the cherry growers. The socio-economic characteristics of growers, specifications of the farms, their communicative behaviours and determining effects of the resources they benefited on adopting white cherry growing are among the purposes of the research.A survey was conducted based on 70 subjects selected according to simple random sampling from 12 villages that grow white cherry in Eregli district. In addition to white cherry growing farms in these villages, farms that do not grow white cherry in these villages are also taken into scope of the research so as to make comparison. A survey was also conducted based on 70 subjects that do not grow white cherry from the villages in question. In terms of some selected specifications of the subjects, the possible statistical relation between growers who grow white cherry and do not grow is determined by using Chi-Square test.In this research, with regard to personal characteristics of the subjects; size of the family, agricultural experience period, non-agricultural income level, behaviour of record keeping, behaviour of using credit, aware of growers? union, membership to the growers? union and social security; with regard to specifications of the farm; size of the area, landholding, using labour force from outside of the family and animal assets; with regard to communicative behaviours; frequency of buying newspaper, frequency of listening to radio and listening to agricultural programmes on radio are found meaningful. In respect to source of information, it is specified that subjects who grow white cherry benefit from formal information sources more than subjects who do not grow white cherry.