Taksol verilmiş farelerde (Mus musculus) koenzim q'nun karaciğer radikal süpürücü enzim aktiviteleri üzerine etkisinin araştırılması
Investigation of the effects of coenzyme q on the activities of liver free radical scavenging enzymes in taxol given mice
- Tez No: 300944
 - Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. EMİNE DIRAMAN
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Biyoloji, Biology
 - Anahtar Kelimeler: Koenzim Q, Taksol, Karaciğer, Serbest Radikaller, Radikal Süpürücü Enzimler, Coenzyme Q, Taxol, Liver, Free Radicals, Free Radical Scavenging Enzymes
 - Yıl: 2011
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
 - Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 93
Özet
Bu çalışmada, taksol verilmiş farelerin (Mus musculus) karaciğer radikal süpürücü enzim aktiviteleri üzerine antioksidan koenzim Q'nun etkisi karşılaştırmalı olarak araştırılmıştır.Koenzim Q, tüm yaşayan hücrelerin mitokondri iç zarında bulunan elektron taşıyıcı bir moleküldür. İndirgenmiş formu olan ubikinol, zincir kırıcı bir antioksidan olarak davranarak ya da bir başka antioksidan olan ?-tokoferol'ün (E vitamini) geri dönüşümünü sağlayarak lipid peroksidasyonunu düşürmektedir.Taksol, başlıca göğüs kanseri tedavisinde kullanılan bir antikanser ilacıdır.Bu çalışmada, ağırlıkları 27-52 gr. arasında değişen 64 adet fare kullanıldı. Hayvanlar; koenzim Q, taksol, taksol+koenzim Q ve kontrol olmak üzere 4 gruba ayrıldı. Her bir grup enjeksiyon sonrası kesim saatlerine göre 4 alt gruba ayrıldı (4, 8, 12 ve 24. saatler). Fareler enjeksiyon öncesi 24 saat aç bırakıldıktan sonra, koenzim Q ve taksol belirtilen dozlarda intraperitonal olarak verildi. Kontrol grubuna ise herhangi bir madde verilmedi. Hayvanlar belirtilen saatlerde servikal dislokasyonla öldürüldükten sonra karaciğerlerinden doku örnekleri alındı. Sonra bu örneklerin Lowry metodu ile total protein, malondialdehit (MDA) miktarları ile katalaz (CAT) ve glutatyon peroksidaz (GSH-Px) enzim aktiviteleri ölçüldü.Bulgular değerlendirildiğinde; tek başına koenzim Q verilen grubun karaciğer CAT ve GSH-Px aktivitelerinde inhibisyonlar gözlendi, MDA miktarının diğer tüm gruplardan tüm saat dilimlerinde düşük olduğu görüldü. Koenzim Q, taksol ile birlikte verildiğinde GSH-Px ve CAT aktivitelerinde inhibisyonlar gözlendi fakat bunlar istatistiksel olarak anlamlı değildi. Ayrıca taksol ve koenzim Q birlikte verildiğinde, MDA seviyesi tüm saatlerde kontrol grubundan yüksek ölçüldü fakat sonuçlar istatistiksel olarak anlamlı değildi (p>0,05).Sonuç olarak, koenzim Q'nun karaciğer radikal süpürücü enzim aktiviteleri üzerine olumlu etkileri olduğu ve lipid peroksidasyonunu düşürdüğü söylenebilir.
Özet (Çeviri)
In this study, the effects of coenzyme Q were comperatively studied upon the activities of the liver free radical scavenging enzymes in Taxol given mice.64 mice (Mus musculus) weighing 27-52 g were used in the study. The mice were divided into 4 groups as CoQ, Tax, Tax + CoQ and control groups. Each group was further subdivided into four subgroups according to time of sacrificing (4., 8., 12. and 24. hours). Taxol and coenzyme Q were injected via intraperitonally in the doses specified before. The animals in the control group were given no drug. The animals were sacrificed via cervical dislocation and liver samples were taken. The liver samples were then exposed to homogenisation, sonication and centrifugation processes respectively. The supernatants obtained were used to measure superoxide dismutase (SOD), catalase (CAT) and glutathione peroxidase (GSH-Px) activities and malondialdehyde (MDA) levels.When the results were evaluated; in the case of injection of coenzyme Q individually, it was determined that coenzyme Q inhibited liver catalase and glutathione peroxidase activities and MDA levels were the lowest than any other group. In the case of injection of taxol and coenzyme Q together there were inhibition effects in GSH-Px and CAT activities and MDA levels were higher than any other group in all hours. Nevertheless, it was not found statistically significant (p>0,05).In conclusion, we can say that the usage of coenzyme Q has positive effects on the activities of liver free radical scavenging enzymes and on reducing of lipid peroxidation in liver.