Ormancılık üretim çalışmalarının çevresel zararları
Environmental damages of forest harvesting operations
- Tez No: 301104
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. KAYHAN MENEMENCİOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
- Anahtar Kelimeler: Ormancılıkta üretim, Çevresel Zararlar, Ormancılık, Harvesting, Environmental damages, Forestry
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çankırı Karatekin Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Orman Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
Ülkemiz ormancılık uygulamalarında orman üretim çalışmaları halen geleneksel yöntemlerle yapılmaktadır. Hasat zararlarını azaltıcı prensipler göz önünde bulundurularak yapılan transport planlamasına göre üretim çalışmalarına ise henüz geçilmemiştir. Ele alınan bu çalışmada, Ilgaz Orman İşletme Müdürlüğü, Yenice Orman İşletme Şefliği sınırları içinde 2010 - 2011 yılında geleneksel yöntemlerle yapılan üretim çalışmalarına sırasında bölmelerde kalan ağaçlarda, gençlikte, orman toprağında ve üretilen odun hammaddesinde oluşan zararlar ortaya konulmuştur.Ormancılık üretim çalışmalarının çevresel zararlarına yönelik yapılan bu çalışma; dört ayrı bölmede bulunan üç farklı meşcere tipine sahip bölmeciklerde toplam 30 adet deneme alanında gerçekleştirilmiştir. Kalan ağaçlar üzerinde oluşan zarar % 20, gençlikte % 16, üretilen odun hammaddesinde % 7 ve toprakta sıkışma oranı ise 2 kat olarak tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Forestry practices of forest production activities in our country are still using traditional methods. Forest transportation planning prepared taking into account the principles of reduced impact logging have not been carried out yet. In this study, damages on residual trees, younger generation, soil and logs, activities done without reduced impact logging transport planning will be determined at Ilgaz Forest Management Directorate, Yenice Forest Sub-District, in 2010-2011, with the traditional harvesting methods.This study was conducted for the environmental damage of forestry production activities; four separate pane in the stands of three different type of sub-divisions with a total of thirty samples took place in the field. It has been identified as 20 % of the damage on the remaining trees, 16 % of youth, 7% of made of raw wood material and soil compaction rate two-fold.