Vajinal doğum yapan kadınlarda gestasyonel sigara maruziyetinin yenidoğanın düşük doğum ağırlığı ve ilk 3 saat içinde emzirilmesiyle ilişkisi
The relationship of gestational exposure to smoking with low birth weight and breastfeeding of the newborn in first 3 hours in women who delivered vajinally
  1. Tez No: 301210
  2. Yazar: NAZLI SOYLU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÖZLEM ÖRSAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: DDA, emzirme, sigara, gebelik, LBW, breastfeeding, smoking, pregnancy
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Doğum, Kadın Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 113
Özet
Vajinal Doğum Yapan Kadınlarda Gestasyonel Sigara Maruziyetinin Yenidoğanın Düşük Doğum Ağırlığı ve İlk 3 Saat İçinde Emzirilmesiyle İlişkisiAmaç: Bu çalışmada, vajinal doğum yapan kadınlarda gestasyonel sigara maruziyetinin yenidoğanın düşük doğum ağırlığı ve ilk 3 saat içinde emzirilmesiyle ilişkisini incelemeyi amaçladık.Yöntem: Çalışma 2010-2011 tarihleri arasında İstanbul'da Zeynep Kamil Kadın ve Çocuk Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi doğumhanesinde gerçekleştirilen kesitsel tipte bir araştırmadır. Veriler LATCH Emzirme Tanılama Ölçeği, Fagerstrom Nikotin Bağımlılık Testi ile gebe ve yenidoğana ait bilgi formu aracılığıyla yüzyüze görüşme tekniği ile toplanmıştır. Verilerin istatistiksel değerlendirilmesinde SPSS 15.0 paket programı kullanılarak T testi, tek yönlü varyans analizi, Ki-kare testi ve Multivariate Logistik Regresyon analizi yapılmıştır.Bulgular: Çalışmamıza katılan 488 gebenin %48,8' inin gebelikleri süresince sigara içtiği, %25.2' sinin bebeklerinin DDA' lı olduğu, bebeklerin %73,8' inin ilk 1 saat içinde aktif emdiği, %7,1' inin ise ilk 3 saatte hiç emmediği belirlendi. Gebelik süresince sigara içen kadınların bebeklerinde DDA riskinin 56,3 kat arttığı bulundu. Gebeliğinde demir ve vitamin kullanmayan kadınların bebeklerinde DDA riskinin 4,8 kat arttığı saptandı. Emzirme deneyimi olmayan annelerin bebeklerinde ilk 3 saatte emmeme riskinin 3,2 kat arttığı belirlendi. Gebelik süresince sigara içen annelerin bebeklerinde ilk 3 saatte emmeme riskinin 3 kat arttığı bulundu.Sonuç: Gebe kadınlarda sigara içme önemli bir sağlık sorunudur. Gebelikte sigara içen kadınlar arasında bebeğinin DDA' lı olması ve ilk 3 saatte emmemesinin yüksek olduğu belirlendi. Sigara içen gebelerin, hastanelerin sigarayı bırakma polikliniklerine başvurması sağlanarak, onlara danışmanlık ve tedavi olanakları sunulmalıdır. Doğum sonu dönemde DDA' lı bebeklerin uygun şekilde bakımı ve bu bebeklerin daha çok emzirilmesine özen gösterilmesi sağlanmalıdır.
Özet (Çeviri)
The relationship of gestational exposure to smoking with low birth weight and breastfeeding of the newborn in first 3 hours in women who delivered vajinallyPurpose: In this study, we purposed to investigate the relationship of gestational exposure to smoking with low birth weight and breastfeeding of the newborn in first 3 hours in women who delivered vajinally.Method: This study is a cross-sectional study where is carried out in the delivery room of Zeynep Kamil Women and Children's Diseases Training and Research Hospital between the dates 2010-2011 in İstanbul. The data is collected through with LATCH (Breastfeeding Charting System), Fagerstrom Test for Nicotine Dependence of pregnants and information form for pregnant women and newborn with face to face interview technique. By using the SPSS 15.0 statistical package program in statistical evaluation of data, T-test, one-way analysis of variance, chi-square test and multivariate logistic regression analysis were performed.Results: It was determined that 48,8% of them smoked cigarettes during their pregnancy in 488 pregnant women who has joined our study, 25,2% of them had LBW newborns, 73,8% of babies sucked actively within first 1 hour, 7,1% of babies ever didn?t suck in first 3 hours after the labor. It is found that the risk of LBW increased 56,3-fold in the babies of women who smoke during their pregnancy. It is determined that the risk of DDA increased 4,8-fold in the babies of women who don?t use iron and vitamin during their pregnancy. It is determined that the risk of non-sucking in first 3 hours increased 3,2-fold in the babies of women who have no experience of breastfeeding. It is found that the risk of non-sucking in first 3 hours increased 3-fold in the babies of women who smoke during their pregnancy.Conclusion: Smoking in pregnant women is an important health problem. Between the women who smoke in their pregnancy were determined that their babies have LBW and a high rate of non-sucking in first 3hours. By providing to apply the pregnant women who smoke to the smoking cessation clinics of hospitals, consulting and treatment facilities must be provided to them. At postpartum period, taking pains to perform maintenance in accordance with babies who have LBW and to more breastfeeding of these babies should be provided.