Sürekli ayaktan periton diyalizi tedavisinin kardiopulmoner basınç ve fonksiyonlar üzerine etkisi
The effect of continuous ambulatory peritoneal dialysis treatment on cardiopulmonary pressure and functions
  1. Tez No: 301225
  2. Yazar: FERİDUN KAVUNCUOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CENGİZ UTAŞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kardiyoloji, Nefroloji, Cardiology, Nephrology
  6. Anahtar Kelimeler: ekokardiyografi, pulmoner arteriyel hipertansiyon, sistolik ve diastolik fonksiyon, son dönem böbrek yetmezliği, sürekli ayaktan periton diyalizi, continuous ambulatory peritoneal dialysis, echocardiography, end-stage renal disease, pulmonary arterial hypertension, systolic and diastolic function
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Nefroloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 68
Özet
Amaç: Son dönem böbrek yetmezliği (SDBY) olan sürekli ayaktan periton diyalizi (SAPD) tedavisi uygulanan hastalarda, pulmoner arteriyel basınç (PAB) ve kardiyak fonksiyonların değerlendirilip, sonuçların hemodiyaliz (HD) hastaları ve sağlıklı gönüllülerle karşılaştırılması.Hastalar ve Yöntem: Bu prospektif çalışmaya 51 tane SDBY hastası alındı. Periton diyalizi (PD) kateteri konmadan önce hastalar ekokardiyografi ile değerlendirildi.6 ay sonra ikinci bir ekokardiyografik değerlendirme daha yapıldı. Kontrol grubu olarak 20 tane HD hastası ile 15 tane sağlıklı gönüllü alındı. Kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH), ciddi mitral veya aortik kapak hastalığı, bağ dokusu hastalığı, pulmoner emboli hikayesi, sol ventrikül ejeksiyon fraksiyonu %50? olan ve parankimal akciğer hastalığı olan hastalar çalışma dışında bırakıldı. Bütün hastalar ve kontrol grubuna M-Mode, iki boyutlu, pulse dalga Doppler, ve pulse dalga doku Doppler kullanarak ekokardiyografik incelemeler yapıldı. Pulmoner hipertansiyon (PHT), sistolik PAB'nin istirahat halinde iken 35 mmHg'den yüksek olması şeklinde tanımlandı. Volüm durumu biyoimpedans analizi kullanılarak değerlendirildi.Bulgular: Ortalama sistolik PAB değerleri; HD (28.84 ± 8.62 mmHg) ve SAPD (22.46 ± 7.69 mmHg) gruplarında kontrol grubundan (14.27 ± 4.60 mmHg) anlamlı bir şekilde daha yüksek bulundu (p0.05). Ayrıca çalışmamızda çok değişkenli regresyon analizinde serum albumin düzeyleri, CRP ve sistolik kan basıncı PAB için bağımsız bir risk faktörü olduğu saptandı (p0.05). Sol ventrikül sistol sonu çapı (SVSÇ) ve sol ventrikül diastol sonu çapı (SVDÇ), PD sonrası dönemde istatiksel olarak anlamlı düşük bulundu (P0.05).Sonuç: Sonuç olarak çalışmamızda PHT prevalansı PD hastalarında genel populasyondan yüksek olmasına rağmen HD hastalarına göre daha düşüktür. Bu nedenle ciddi mitral ya da aortik kapak hastalığı gibi PHT gelişimi için artmış riski olan hastalarda diyalize PD ile başlamak PHT önlemek için uygun bir düşünce olabilir. Diyaliz hastalarında PHT gelişimini önlemek ve kardiyak fonksiyonları korumak için hipervolemi, sol ventrikül hipertrofisi ve hipoalbuminemi gibi komplikasyonların tedavisi büyük önem taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
Aim: To evaluate pulmonary arteriyal pressure (PAP) and cardiac function in end-stage renal disease (ESRD) patients who are on continuous ambulatory peritoneal dialysis (CAPD) treatment and then to compare the results with hemodialysis patients and healthy volunteers.Patients-Methods: This prospective study included 51 patients with ESRD. Before a PD catheter was surgically placed, the patients were assessed by echocardiography. A second echocardiographic evaluation was performed six months later. Twenty hemodialysis patients and 15 healthy volunteers were included in the study as controls. The patients who had chronic obstructive pulmonary disease, severe mitral or aortic valve disease, connective tissue disease, history of pulmonary embolism, left ventricular ejection fraction < 50%, and parenchymal lung disease were excluded. Echocardiographic examinations were performed in all petients and control by using M-mode, two-dimensional, pulsed wave Doppler and pulsed wave tissue Doppler. PHT was defined as systolic PAP > 35 mmHg at rest. Volume status was assessed by using bioelectrical impedance analysis.Results: The mean systolic PAP value was significantly higher in hemodialysis patient group (28.84 ± 8.62 mmHg) than CAPD patient group (22.46 ± 7.69 mmHg) and healthy volunteers(14.27 ± 4.60 mmHg) (p0.05). Also in our study, serum albumin level, CRP and systolic blood pressure were found to be an independent risk factor for PAP in multivariate regression analysis (p0.05). Left ventricular end- systolic diameter (LVSD) and left ventricular end-diastolic diameter (LVDD) were significantly lower found in the period after CAPD (p0.05).Conclusion: As a result, although the prevalance of PHT in CAPD patients was higher when compared to general population, the prevalence was lower in PD patients than in HD patients in our study. Therefore, in the patients who have an increased risk factor for the development of PHT such as severe mitral or aortic valve disease, will undergo dialysis, starting dialysis with PD may be a reasonable option to prevent PHT. To prevent the development of pulmonary hypertension and protect cardiac functions in hemodialysis patients, the treatment of complications such as hypervolemia, left ventricular hypertrophy and hypoalbuminemia is of great importance.