Ratlarda yağ dokudan elde edilen stromal vasküler fraksiyonun ıı.derece derin yanıkların iyileşmesi üzerine etkisinin araştırılması
The effect of adıpose tıssue derıved stromal vascular fractıon on deep second degree burn wound healıng
- Tez No: 301228
- Danışmanlar: PROF. DR. ATİLLA ÇORUH
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi, Plastic and Reconstructive Surgery
- Anahtar Kelimeler: Derin II.derece yanık, stromal vasküler fraksiyon, yağ doku kaynaklı kök hücre, Deep second degree burn, stromal vascular fraction, adipose derived stem cell
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 65
Özet
Amaç: Bu deneysel çalışmada yağ dokudan elde edilen stromal vasküler fraksiyonun derin ikinci derece yanıkların iyileşmesi üzerine etkilerinin araştırılması planlandı.Gereç ve Yöntem: Çalışmada yirmi adet Wistar-Albino cinsi sıçan kullanıldı. Sıçanların hepsinin bilateral inguinal yağ dokuları çıkarıldı. Yağ dokular kollajenazla muamele edildikten sonra santrifüj edilerek stromal vasküler fraksiyon kısmı ayrıştırıldı. Sıçanların sırtında 70°C sıcak su ile derin ikinci derece yanık oluşturuldu. Sıçanlar rasgele seçilerek iki gruba ayrıldı. Tedavi grubundaki ratların yanık alanına intradermal olarak stromal vasküler fraksiyon, kontrol grubuna ise serum fizyolojik verildi. Yanık alanlarından 3, 7, 10. ve 14. günlerde biyopsi alındı. Histopatolojik incelemede; enflamatuar hücre yoğunluğu, fibroblastik aktivite ve damar yoğunluğu değerlendirildi. İmmünohistokimyasal analizde damar endoteli büyüme faktörü (VEGF) ve çoğalan hücre çekirdek antijeni (PCNA) araştırıldı.Bulgular: Stromal vasküler fraksiyon, damar endoteli büyüme faktörünü ve çoğalan hücre çekirdek antijeni indeksini daha erken dönemde arttırmaya başlamakta ve daha yüksek seviyelerde devam ettirmektedir. Stromal vasküler fraksiyon uygulanan grupta enflamasyon 3. günden sonra kontrol altına alınmakta ve 7. günden sonra düşüşe geçmekte iken kontrol grubunda artış 10. güne kadar devam etmektedir. Damarlanma ve fibroblastik aktivite stromal vasküler fraksiyon uygulanan grupta 3. günde görülürken kontrol grubunda 7.günden sonra görülmektedir. Damarlanma ve fibroblastik aktivite stromal vasküler fraksiyon uygulanan grupta daha yüksek düzeylerde seyretmektedir.Sonuç: Stromal vasküler fraksiyon yanık yarasında hücre çoğalmasını ve damarlanmayı arttırmakta, enflamasyonu daha erken dönemde azaltmakta ve fibroblastik aktiviteyi arttırmaktadır. Stromal vasküler fraksiyon yanık yarasının iyileşmesine katkıda bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Aim: This experimental study was performed to determine the effect of adipose tissue derived stromal vascular fraction on deep second degree burn wound healing.Material and Methods: Twenty Wistar-Albino rats were used in this study. Bilateral inguinal fat tissues of all rats were excised. Fat tissues incubated with collagenase and centrifuged for to separate stromal vascular fraction. Deep second degree burn wounds were created on the back of rats with 70°C hot water. Rats were randomly divided into two groups. Burn wounds were treated by intradermal injection of stromal vascular fraction in experimental group and saline solution in control group. Tissue samples were obtained at particular time intervals after burn injury (3, 7, 10. and 14. days). Tissue samples were taken for histological and immunohistochemical studies. Inflammatuary reaction, vascularisation and fibroblastic activity were examined histologically. Proliferating cell nuclear antigen (PCNA) antibody and vascular endotelial growth factor (VEGF) antibody were detected immunohistochemically.Results: Stromal vascular fraction, increases vascular endotelial growth factor and proliferating cell nuclear antigen antibody index much earlier. Vascular endotelial growth factor and proliferating cell nuclear antigen antibody continue at higher levels in stromal vascular fraction applied group. Inflamation was taken under control on 3rd day and decreased after 7th day in stromal vascular fraction applied group, while the increase continued until 10th day in control group. Vascularization and fibroblastic activity in stromal vascular fraction applied group started at 3rd day while in control group at 7th day. Vascularization and fibroblastic activity continued at higher levels in stromal vascular fraction applied group.Conclusion: Stromal vascular fraction increases cell proliferation, fibroblastic activity and vascularization of burn wound, while reducing inflammation at an earlier period. Stromal vascular fraction accelerates burn wound healing.