Akut bronşiyolitte montelukast tedavisinin etkinliğinin değerlendirilmesi
The effect of montelukast therapy ın acute bronchıolıtıs
  1. Tez No: 301227
  2. Yazar: SERKAN FAZLI ÇELİK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FULYA TAHAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Akut bronşiyolit, montelukast, Eotaksin, IL-4, IL-8, IFN-gama, Acute bronchiolitis, Montelukast, Eotaxin, IL-4, IL-8, IFN-gamma
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 65
Özet
Amaç: Viral bronşiyolit infantil dönemde en sık görülen alt solunum yolu hastalığıdır. Viral bronşiyolitin bilinen etkili bir tedavisi yoktur. Bu çalışmanın amacı viral bronşiyolitte, akut dönemde montelukast tedavisinin etkinliğini araştırmaktır.Materyal ve metod: Çalışmaya viral bronşiyolit tanısı alan, yaşları 6-24 ay arasında olan 50 infant alındı. Infantlar, montelukast tedavisi alan (n=25) ve almayan (n=25) olarak iki gruba ayrıldı. Tedavi grubundaki infantlar 5 gün montelukast granül 4 mg/gün aldı. Her iki grubun klinik ciddiyet skoru belirlendi ve 5 gün sonra yeniden değerlendirildi. Tedavi öncesi ve sonrasında plazma IL-4, IL-8, eotaksin, and IFN-gamma düzeyleri ELISA yöntemi ile ölçüldü.Bulgular: İki demografik özellik dışında (evde sigara kullanımı ve hastaneye başvuru öncesi vizing süreleri montelukast alan grupta daha fazla) ne klinik ciddiyet skorları ne de sitokin düzeyleri açısından gruplar arasında fark yoktu. Gruplar arasında eotaksin, interlökin 4, IL-8, IFN-gama, düzeyleri açısından farklılık saptanmadı.Sonuç: Çalışmamız viral bronşiyolitte akut dönemde verilen montelukast tedavisinin, klinik ve laboratuvar bulguları üzerine anlamlı bir etkisi olmadığını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: Viral bronchiolitis is the most common respiratory illness in infants. Our goal was to evaluate the acute effect of montelukast on clinical progress and on cytokines in acute bronchiolitis.Materials and methods: The study was performed from January 2010 to February 2010 on 50 patients, admitted to Erciyes University, Faculty of Medicine Pediatric Emergency Department, diagnosed as acute bronchiolitis between 6-24 months. 25 patients signed to receive either 4mg/day montelukast sachets for 5 days. The primary outcome was length of stay, and secondary outcome included fifth day. First and fifth day noted clinical severity scores and taked plasma to evaluate cytokine levels ( including interleukin 4, IL-8, IFN-gama, eotaxin ) with ELISA.Results: There were two differences in demografic features ( smoking in house and wheezing length before hospital admission more in montelukast group) nor in clinical severity score and nor cytokine levels between the 2 groups. No differences in eotaxin IL-4, IL-8, IFN-gama ratio between two groups.Conclusion: Montelukast did not improve the clinical course and ratio of cytokine when given in the early acute phase in acute bronchiolitis.