Prostat kanser hücre hattında ERR (Östrojen reseptörü ilişkili reseptör) aracılı cevap değişikliklerinin incelenmesi
Investigation of ERR (Estrogen receptor related receptor) related response changes at prostate cancer cell line
- Tez No: 301416
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. CEREN GÖNEN KORKMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
- Anahtar Kelimeler: Hücre kültürü, LNCaP, ST1, ST2, ERR-alfa, Cell culture, LNCaP, ST1, ST2, ERR-alpha
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Farmakoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 138
Özet
Prostat kanserinin erken döneminde ekspresyonu arttırılan genlerin araştırıldığı çalışmada ST1, ST2 genlerinin bu süreçte over-eksprese edildikleri saptanmıştır.Çalışmamızda ST1, ST2 genlerinin transkripsiyonel kontrolünü aydınlatabilmek amacıyla promotör bölgelerinde bulunan; başta ERRE olmak üzere; nükleer reseptör cevap elemanları üzerinden R1881, E2, XCT790, BFA, TSA indüksiyonlarına karşı gelişen ST1, ST2, ER-alfa, ERR-alfa genlerinin mRNA, protein ekspresyon düzeyi değişikliklerinin incelenmesi amaçlanmıştır.ST1, ST2 genlerinin promotör bölgelerinde bulunan HDAC üyeleriyle etkileşen TSA ajanı indüksiyonu sonrasında bu genlerin ekspresyon düzeylerinde ciddi azalmalar görülmüştür. Androjen ablasyon terapisine direnç gelişmesinde rol oynadığı düşünülen ERR-alfa'nın inverse agonisti XCT790 ile birlikte uygulanan TSA indüksiyonları sonrasında ST1, ST2, ER-alfa ve ERR- alfa'nın mRNA ekspresyon düzeylerinin hepsinde anlamlı azalmalar meydana gelmiştir. BFA gibi çevresel kaynaklı östrojenlere maruziyetin kanser progresyonunda rol oynayan bu genlerin ekspresyon düzeyleri üzerinde etkilerinin olduğu gösterilmiştir.Çalışmamız gelecekte bu genleri söz konusu ajanlar aracılığıyla hedefleyen yeni terapötik kombinasyonların geliştirilmesinin tedavide etkili olabilecek alternatif mekanizmalardan biri olabileceği noktasında aydınlatıcı olmuştur.
Özet (Çeviri)
While searching genes whose expression levels are up regulated early time of prostate cancer, ST1, ST2 genes are identified because of their over-expressed profile during this period.In our study; we used R1881, E2, XCT790, BPA and TSA induction agents and we investigate their effects on ST1, ST2, ER-alpha, ERR-alpha mRNA, protein levels through especially ERR response element and nuclear receptor response elements which are localized in promotor regions of ST1, ST2.At this point after TSA induction that is interacted with member of HDAC family which are localized in promotor regions, we determined significant reduction about expression levels of ST1 and ST2. We know that ERR alpha takes role during resistance process which is occured against androgen deprivation therapy and after we had induced LNCaP cells with ERR alpha inverse agonist XCT790 and TSA; there had been a remarkable reduction occured about ST1, ST2, ER-alpha, ERR-alpha mRNA levels. Also we show that exposing enviromental estrogens such as BPA causes serious effects on expression levels of these genes which are important for cancer progression.In conclusion we think that our thesis can help while improving alternative prostate cancer combination therapies that target our genes which is mediated using our induction agents.