Şizofreni hasta ailelerinin bakım yükleri ve sosyal destek düzeyleri arasındaki ilişkinin incelenmesi
İnspection of correlation between burdens of family members of schizophreni ıll and level of their social support
- Tez No: 301420
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. GÖNÜL ÖZGÜR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Psikiyatri, Nursing, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: şizofreni, bakım yükü, algılanan aile ve arkadaş desteği, sosyal ağ, Schizophrenia, Care Burden, Perceived social support of family and friends
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikiyatri Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 126
Özet
Şizofreni hastalarına bakım veren ailelerin hastalık nedeniyle yaşadıkları yüklerini ve sosyal destek düzeylerini belirlemektir.Araştırma, T.C. Sağlık Bakanlığı Manisa Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesi poliklinikleri, Ege Üniversitesi Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Psikoz Birimi, İzmir Şizofreni Dayanışma Derneği, Dünya Şizofreni Derneği, İstanbul Şizofreni Gönüllüleri Dayanışma Derneğinde 1 Mart 2010 - 01 Haziran 2011 tarihleri arasında yapılmıştır. Araştırmaya şizofreni hastasına bakım veren 152 aile üyesi katılmıştır. Araştırmada, Bakım Veren Aile Üyesi Ve Hasta Tanıtıcı Bilgi Formu, Bakım Verme Yükü Ölçeği, Sosyal Ağ Listesi, Algılanan Aile Ve Arkadaş Desteği Ölçeği kullanılmıştır. Araştırma verileri SPSS 15 Windows paket programında parametrik ve non prametrik testler yapılarak gereçkleştirilmiştir.Ailelerin bakım yükü puan ortalaması 42,52 ± 17,85, algılanan aile desteği puan ortalaması 26,41 ± 8,40, algılanan arkadaş desteği puan ortalaması 25,45 ± 8,74 ve sosyal ağ ortalaması 5,19 ± 4,18 olarak saptanmıştır. Ailelerin bakım yükü puan ortalamaları ile algılanan aile desteği (r=-0,134, p>0.05), algılanan arkadaş desteği(r=-0,138, p>0.05) ve sosyal ağ ortalaması (r=-0,131, p>0.05) arasında anlamlı bir ilişki saptanmamıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to determine care burden and social support of families who take care of schizophrenia peoples.Data were collected Hospital of Manisa Ruh Sağlığı ve Hastalıkları, Hospital of Ege Üniversitesi Psychiatry Psychoses Department, İzmir Şizofreni Dayanışma Derneği, Dünya Şizofreni Derneği from 152 schizophrenia people?s carers between 1 march 2010 and 1 June 2011. İnstruments of study were identity data form, measured Care Burden Scale, Perceived Social Support Of Friends Scale, Perceived Social Support Of Family Scale And Social Network Scale. Data were assested parametric and non parametric test for spss 15 package Programme.Care burden average score was 42,52 ± 17,85 and perceived social support of family scale average score was 26,41 ± 8,40, perceived social support of friends scale average score was 25,45 ± 8,74 and social network average score was 5,19 ± 4,18. Care burden and perceived social support of family score (r=-0,138, p>0.05) and perceived social support of friends score (r=-0,134, p>0.05) and carer?s social network ((r=-0,131, p>0.05)) were not correlate.Care burden, social support of family and friends and social network were not correlate.