Son trimester gebelerde B grubu streptokok kolonizasyon sıklığı ve etkileyen etmenlerin incelenmesi
The frequency of group B streptococcı colonızatıon durıng the last trımester pregnant and analysıs of factors affectıng
  1. Tez No: 301421
  2. Yazar: NURTEN ATAY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHSEN ŞİRİN, PROF. DR. M.KEMAL ÖZTEKİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: GBS Kolonizasyonu, Prenatal Bakım, Prenatal Tarama, GBS colonization, Prenatal Care, Prenatal Screening
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
Araştırma, 35-37 haftalık gebe kadınlardan alınan rekto-vajinal sürüntü örneklerinde B grubu streptokok kolonizasyon sıklığını belirlemek ve kolonizasyon sıklığını etkileyen etmenleri incelemek amacıyla tanımlayıcı ve kesitsel olarak planlanmıştır.Araştırma, gerekli izinler alındıktan sonra ve Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Bakteriyoloji Laboratuvarının belirlediği günlerde mesai saatleri içinde, 28.03.2011-18.08.2011tarihleri arasında yürütülmüş, Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Obstetrik Polikliniğine başvuran ve Obstetrik Kliniklerinde yatan, araştırma kriterlerine uyan, araştırmayı katılmayı kabul eden 35-37 haftalık gebelere uygulanmıştır.Araştırma kapsamındaki gebe kadınlara yapılan çalışma hakkında bilgi verilmiş, çalışma konusu, çalışmanın amacı, yapılacak işlem anlatılmıştır. Araştırmayı kabul eden gebenin yazılı onamı alınmış, gebenin sosyo-ekonomik özelliklerini, obstetrik ve tıbbi durumlarına ilişkin bilgilerini içeren birey tanılama formu uygulanmış, GBS ile ilgili ayrıntılı bilgi içeren el broşürü verilmiştir.Rekto-vajinal kültür örnekleri araştırmacı tarafından alınmış, alınan kültür örneklerinin besiyerlere ekimi ve identifikasyonu Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Bakteriyoloji Laboratuarı'nda yapılmış, sonuçlar araştırmacıya verilmiştir.Araştırma kapsamına alınan gebelerin(n=300) B grubu streptokok kolonizasyonu varlığına göre dağılımları incelenmiş, gebelerin % 96.7'sinde (n=290) alınan kültür örneklerinde üreme olmadığı, %3.3 gebede(n=10) ise üreme olduğu tesbit edilmiştir. B grubu streptokok üremesi olan gebelerdeki kolonizasyon lokalizasyonu incelendiğinde %50'sinin(n=5) vajinal lokalizasyonu, %30'unun(n=3) rektal kolonizasyonu ve %20'sinin(n=2) ise hem vajinal hem de rektal kolonizasyonu oldukları saptanmıştır.B grubu streptokokların, gebelik sırasında saptanması ve uygulanacak tedavi ile özellikle bebek ölümlerinin ve ağır komplikasyonlarının önlenmesi açısından büyük önem taşımaktadır. Bu nedenle, rutin gebelik kontrollerine gelen 35-37 haftalık gebelerin, uluslararası korunma stratejileri ve gudelinelerin de öngördüğü üzere B grubu streptokok yönünden taranması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
This research, 35-37 weeks recto-vaginal swab samples taken from pregnant women in group B streptococcal colonization and determine the frequency and cross-sectional descriptive study to examine the factors that affect the frequency of colonization as planned.Research, after obtaining permission from the Ege University Medical Faculty Hospital, Department of Medical Microbiology, Bacteriology Laboratory designated days during office hours, was conducted the dates of 28 March 2011 through 18 August 2011 , Ege University Medical Faculty Hospital of Obstetrics and Gynecology and Obstetrics Department of Obstetrics and outpatients inpatients, research criteria, 35-37 weeks pregnant women who agreed to participate in applied research.Research within the scope of information given to pregnant women about the study, subject of study, study, the process is described. Written consent from the pregnant woman who accepted the research, socio-economic characteristics of pregnant women, individuals with knowledge of obstetric and medical conditions applied to the diagnostic form, leaflet provided with detailed information about GBS.Recto-vaginal culture samples taken by the researcher, the culture media in the cultivation and identification of specimens made of Medical Microbiology Laboratory, Department of Bacteriology, results are given researcher.Included in the study of pregnant women (n = 300) distributions based on the presence of group B streptococcal colonization were examined, 96.7% of pregnant women patients (n = 290) from the culture samples are not breeding, pregnant women, 3.3% (n = 10) were found to be reproductive. Examined the localization of the growth of group B streptococci colonization in pregnant women, 50% (n = 5) vaginal localization, 30% (n = 3) rectal colonization and 20% (n = 2), they are both vaginal and rectal colonization has been identified.Group B streptococci, with the treatment during pregnancy, especially in the detection and prevention of infant mortality and severe complications is of great importance in terms of. Therefore, the routine 35-37 weeks of pregnancy, pregnant women from controls, as anticipated by the international protection strategies and gudelinelerin screened for group B streptococcus is recommended.