Amasya, Sivas ve Tokat illerinin Kelkit havzasındaki farklı böcek takımlarında bulunan Tachinidae (Diptera) türleri üzerinde çalışmalar
Studies on tachinidae species reared different insect orders from Kelkit valley (Amasya, Sivas, Tokat)
- Tez No: 301574
- Danışmanlar: PROF. DR. KENAN KARA
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Tachinidae, Parazitoit, Kelkit Vadisi, Türkiye, Tachinidae, Parazitoid, Kelkit Valley, Turkey
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziosmanpaşa Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 233
Özet
Yapılan bu çalışma ile Amasya, Sivas ve Tokat illerinin Kelkit havzasına ait kısımlarında bulunan ve farklı böcek takımlarında parazitoit olarak yaşayan Tachinidae (Diptera) türleri, bunların tanımları ve yayılışlarının ortaya konulması amaçlanmıştır. Bunun için farklı böcek takımlarına ait türler laboratuvarda kültüre alınarak parazitoit olarak yaşayan Tachinidae türleri elde edilmiştir.Kültüre alınan Lepidoptera takımına ait türler içerisinden, Euproctis chrysorrhoea (L.), Lymantria dispar (L.), Malacosoma neustrium (L.), Smyra dentinosa Freyer, Thaumetopoea solitaria Freyer, Thaumetopoea sp. ve Vanessa sp.,'den parazitoit elde edilmiş, Agrotis segetum (Schiff), Cydia pomonella (L.), Helicoverpa armigera (Hübn.), Heliothis peltigera (Schiff), Hyles conspicua (Rohschild & Jordan), H. euphorbiae (Rohschild & Jordan), Melitaea triva (Den. et Schiff.), M. phoebe (Goeze), Recurvaria leucatella (Clerck) ve Yponomeuta padella (L.)'dan parazitoit elde edilememiştir.Kültüre alınan Heteroptera türlerinden, Carpocoris pudicus (Poda), C. mediterraneus Tam., Coreus marginatus (L.), Corizus hyoscyami (L.), Dolycoris baccarum (L.), Eurydema ornata (L.) ve Eurygaster maura (L.)'dan parazitoit elde edilmişken, Aelia rostrata Boheman, Graphosoma lineatum (L.) ve Pyrrhocoris apterus (L.)'dan parazitoit elde edilememiştir. Yine kültüre alınan Coleoptera türlerinden Chrysomela polita L. ve Phaedon cochlariae F.'den parazitoit elde edilmiş, Anisoplia sp., Labidostomis longimana (L.) ve Leptinotarsa decemlineata (Say.)'dan parazitoit elde edilememiştir.Çalışma sonucunda, Exoristinae altfamilyasından 11 cinse bağlı 12 tür; Phasiinae altfamilyasından 7 cinse bağlı 9 tür, Tachininae altfamilyasından ise 1 cinse ait 1 tür saptanmıştır. Bu türler içerisinden Anthomyiopsis plagioderae (Mesnil)'nın Türkiye faunası için yeni kayıt niteliğinde olduğu belirlenmiştir.Ayrıca dünya için 4 yeni konukçu kaydı belirlenmiştir. Bunlar: Elomyia lateralis (Meig.) için Corizus hyoscyami (L.); Gymnosoma desertorum (Roh.) için Eurygaster maura L.; Meigenia simplex Tschorsnig et Herting için Chrysomela polita L. ve Anthomyiopsis plagioderae (Mesnil) için Phaedon cochlariae F.' dir.Yukarıda bahsedilenlerle birlikte, ülkemiz için toplam 10 yeni konukçu kaydı belirlenmiştir. Bunlar; Ectophasia crassipennis (Fabr.) için Eurydema ornata (L.), Carpocoris pudicus (Poda) ve Coreus marginatus (L.); Eulabidogaster setifacies (Rond.) için Corizus hyoscyami (L.); Gymnosoma clavatum (Roh.) için Carpocoris mediterraneus Tam. ve Clytiomyia continua (Panz.) için Eurydema ornata L.' dir.Elde edilen 22 türün tanıları yapılarak sistematik açıdan önemli vücut parçalarının fotoğrafları çekilmiş, cins ve tür anahtarları oluşturulmuştur. Ayrıca bazı biyolojik özellikleri literatür bilgileriyle birlikte verilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study was carried out to determine the Tachinidae species reared different insect orders in the regions belonging to Kelkit Valley of Amasya, Sivas and Tokat provinces. For this purpose, the species belonging to different insect orders were reared under laboratory conditions. Lepidoptera species from which parasitoids were taken under laboratory conditions: Euproctis chrysorrhoea (L.), Lymantria dispar (L.), Malacosoma neustria (L.) Smyra dentinosa Freyer Thaumetopoea solitaria Freyer, Thaumetopoea sp., Venessa sp., and the species for which rearing parazitoids failed were Agrotis segetum (Schiff), Cydia pomonella (L.), Helicoverpa armigera (Hübn.), Heliothis peltigera (Schiff), Hyles conspicua (Rohschild & Jordan), Hyles euphorbiae (Rohschild & Jordan), Melitaea triva (Den. et Schiff.), Melitaea phoebe (Goeze), Recurvaria leucatella (Clerck) and Yponomeuta padella (L.).From Heteroptera species the following parazitoids were reared: Carpocoris pudicus (Poda), C. mediterraneus Tam., Coreus marginatus (L.), Corizus hyoscyami (L.), Dolycoris baccarum (L.), Eurydema ornata (L.) and Eurygaster maura (L.). Any tachinid were not reared from Aelia rostrata Boheman, Graphosoma lineatum (L.) and Pyrrhocoris apterus (L.).From Coleoptera species the following parazitoids were reared: Chrysomela polita L. and Phaedon cochlariae F. Any tachinid were not reared from Anisoplia sp., Labidostomis longimana (L.) and Leptinotarsa decemlineata (Say.).As a result of this study, 12 genera and 11 species belonging to the subfamily of Exoristinae; 7 genera and 9 species belonging to the subfamily of Phasiinae; 1 genera and 1 species belonging to the subfamily of Tachininae were found. Among them Anthomyiopsis plagioderae (Mesnil) was recorded for the first time in Turkey.Additionaly, 4 new hosts species for the world were determined. These are Corizus hyoscyami (L.) for Elomyia lateralis (Meig.); Eurygaster maura L. for Gymnosoma desertorum (Roh.); Chrysomela polita L. for Meigenia simplex Tschorsnig et Herting and Phaedon cochlariae F. for Anthomyiopsis plagioderae (Mesnil).With together the hosts mentioned, 10 new hosts species for Turkey were also determined. These are Eurydema ornata (L.) (Fabr.) Carpocoris pudicus (Poda), Coreus marginatus (L.) for Ectophasia crassipennis; Corizus hyoscyami (L.) for Eulabidogaster setifacies (Rond.); Carpocoris mediterraneus Tam. for Gymnosoma clavatum (Roh.) and Eurydema ornata L. for Clytiomyia continua (Panz.).Twenty two species were identified and identification keys including genera and species belonging to the 3 subfamilies were prepared and the photograph of important distinctive morphological features of body parts of the specimens were taken. Some biological aspects were also given.