Bilgi teknolojileri yönetişim yöntemleri ve COBIT ile ulusal bir bankada uygulaması
It governance methods and application of COBIT in a national bank
  1. Tez No: 301712
  2. Yazar: EMİNE HACISÜLEYMANOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN BAŞLIGİL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: BT denetimi, BDDK, COBIT, ITIL, ITSM, IT Audit, BDDK, COBIT, ITIL, ITSM
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 143
Özet
Bilgi Teknolojisi, bilgi ekonomisinde ve oluşumların operasyonel ve finansal yönetim merkezinde başarıya ulaşılmasında önemli bir faktördür. Bunun sonucunda artık, kurumsal yönetişim ve BT yönetimi ayrık ve farklı bir disiplin olarak ele alınamaz. Etkin bir kurumsal yönetim bireysel ve gruplar dahilinde uzmanlaşmaya ve yeteneklere odaklanır, performans ölçümleri ve takibini yapar ve de kritik sorunlar için güvence sağlar. Uzun zamanlar kurum stratejilerini mümkün kılan yalıtılmış bir süreç olarak değerlendirilen BT artık sözü edilen stratejinin ayrılmaz bir parçasıdır.BT yönetimi, BT süreçleri, kaynakları ve bilginin kendisi ile kurum stratejileri ve amaçları arasındaki yapısal bağlantıları sağlar. BT performansının optimum yollarının entegrasyonu ve kurumsallaştırılması, sahip olma ve implementasyonu, ulaştırma ve destek hizmetleri, denetlenmesi ve değerlendirilmesini BT yönetimi üstlenir. Başarılı bir kurumsal yönetimin ayrılmaz bir parçası olan BT yönetimi, bunu ilgili kurumsal süreçler için ölçülebilir, etkili ve verimli olan iyileştirmeler ile yapmaktadır. BT yönetimi kurumların sahip oldukları bilgiden tam verim almalarını, dolayısıyla maksimum fayda sağlanmasını, rekabet gücü kazanmalarını ve fırsatlar üzerine yatırım yapmalarını mümkün kılar.Bu çalışmada BT Yönetimi için BDDK nın da benimsediği denetleme yöntemi olan COBIT anlatılmış ve uygulama kapsamında Halkbankasında kullanılmakta olan BT Yönetim Süreçlerinin Gözden Geçirme çalışmalarının bir kısmı paylaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Information technology is an important factor in achieving success in the information economy and central to an entity?s operational and financial management. As a result, enterprise governance and IT governance can no longer be considered separate and distinct disciplines. Effective enterprise governance focuses individual and group expertise and experience where it can be most productive, monitors and measures performance, and provides assurance to critical issues. IT, long considered solely an enabler of an enterprise?s strategy, must now be regarded as an integral part of that strategy.IT governance provides the structure that links IT processes, IT resources and information to enterprise strategies and objectives. IT governance integrates and institutionalises optimal ways of planning and organising, acquiring and implementing, delivering and supporting, and monitoring and evaluating IT performance. IT governance is integral to the success of enterprise governance by assuring efficient and effective measurable improvements in related enterprise processes. IT governance enables the enterprise to take full advantage of its information, thereby maximising benefits, capitalising on opportunities and gaining competitive advantage.COBIT, the auditing method for the IT governance which is adopted in principle by the BDDK has been studied with in the scope of the thesis implementation of the IT governance processes revision.