At dişi (Zea mays indentata Sturt.) kendilenmiş mısır hatları ile kendilenmiş şeker mısır (Zea mays saccharata Sturt.) hatları melezlerinin performanslarının belirlenmesi
Determining performance of crosses inbred dent corn (Zea mays indentata Sturt.) with inbred sweet corn (Zea mays saccharata Sturt.)
- Tez No: 301881
- Danışmanlar: PROF. DR. MUZAFFER TOSUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Tatlı Mısır, At Dişi Mısır, Çoklu Dizi Analizi, Genel ve Özel Kombinasyon Yeteneği, Sweet Corn, Dent Corn, Line x Tester Analysis, General and Specific Combining Ability
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 66
Özet
Çalışmada, 4 adet tatlı mısır kendilenmiş hattı ile 5 adet kendilenmiş at dişi mısır hattının çoklu dizi yöntemine göre melezlemeleri yapılmıştır. Çoklu dizi yöntemine göre elde edilen 20 adet F1 melez ve 9 adet hat ve tester, 3 tekerrürlü tesadüf blokları deneme deseninde Bornova koşullarında yetiştirilmiştir. Denemede Bitki Boyu, Koçan Uzunluğu, Koçan Ağırlığı ve Koçan Tane Ağırlığı özellikleri incelenmiştir.Çalışma sonucunda F1 generasyonunda kullanılan hatlardan Tatlı Mısır Hattı-3'ün Koçan Ağırlığı ve Koçan Tane Ağırlığı bakımından, testerlerden ise At Dişi Tester-3'ün Bitki Boyu ve Koçan Uzunluğu bakımından, At Dişi Tester-8'in de Koçan Ağırlığı ve Koçan Tane Ağırlığı özellikleri bakımından önemli ve pozitif Genel Kombinasyon Yeteneği değerlerine sahip olduğu belirlenmiştir. Bu ebeveynlerin üstün oldukları özelliklerin ortalama değerleri de dikkate alınarak, kombinasyon ıslahında ümitvar ebeveynler olarak kullanılabilme ihtimali olduğu anlaşılmaktadır.Çalışmada, istatistiksel olarak pozitif ve önemli Özel Kombinasyon Yeteneği etkisi gösteren Tatlı Mısır Hattı-3 x At Dişi Mısır Tester-2 ve Tatlı Mısır Hattı-1 x At Dişi Mısır Tester-8 melezlerinin Koçan Tane Ağırlığı özelliği bakımından ümitvar melez kombinasyonlar olarak ele alınmalıdır. Özellikle hibrit ıslahında bu melez populasyonların diğer özellikleri de ele alınarak uygun tatlı mısır x at dişi hibrit mısırlarının geliştirilebilmesi mümkündür.
Özet (Çeviri)
In this study, regarding line x tester mating design 4 sweet corn inbred lines and 5 dent corn inbred lines were crossed. The resulting 20 crosses, together with 9 lines and testers, were tested in randomized complete block design with 3 replicates in Bornova condition. In this study, plant height, ear length, fresh ear weight and ear kernel weight were examined.According to obtained results, Sweet Corn Line-3 for fresh ear weight and ear kernel weight, Dent Corn Tester-3 for plant height and ear length, Dent Corn Tester-8 for fresh ear weight and ear kernel weight traits were identified positive and significant General Combining Ability in F1 generations. Considering average values of these parents with superior traits, it is possible to understand as promising parents in combination breeding program.In this study, Sweet Corn Line-3 x Dent Corn Tester-2 and Sweet Corn Line-1 x Dent Corn Tester-8 hybrids with positive and significant Specific Combining Ability were taken in considiration as promising hybrids for ear kernel weight trait. It is possible to improve of appropriate sweet corn x dent corn hybrids with together other characteristics especially in hybrid breeding.