Açık hava alışveriş merkezlerinin peyzaj planlama ve tasarım kriterlerinin oluşturulması açısından Türkiye koşullarının irdelenmesi ve İzmir Forum Bornova örneği
Investigation regarding to obtain landscape planning and designing criterias for open-air shopping centres in Turkey's conditions and the case study for Izmir Forum Bornova
- Tez No: 301901
- Danışmanlar: PROF. DR. BAHAR TÜRKYILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Peyzaj Mimarlığı, Landscape Architecture
- Anahtar Kelimeler: Alışveriş, alışveriş merkezi, açık hava alışveriş merkezi, yaşam merkezi, peyzaj planlama, peyzaj tasarım, Shopping, shopping centre, open air shopping centre, lifestyle centre, landscape planning, landscape design
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 202
Özet
Alışveriş, insanlık tarihi kadar köklü bir kavram olup, her toplum için değişim gösteren sosyal, kültürel ve ekonomik özellikler doğrultusunda farklı mekânlarda kurgulanmıştır. Alışveriş mekânları, günümüzde önemi artan ve özellikle sanayi devriminin ardından üreticinin alıcıyla buluştuğu yegane ortamlar olmuşlardır. Alışveriş alışkanlıklarının değişmesi ile beraber günümüz alışveriş merkezleri alışveriş eylemi dışında birçok işlevi içeren kompozisyonlar halini almışlar ve toplumsal yaşamın parçası haline gelmişlerdir.Tasarımcıların, kullanıcıların uzunca vakit geçirdikleri bu merkezlerin kapalı mekânlara sıkışmalarından ziyade açık hava ortamlarına konumlandırılmalarının, tasarımlarının fonksiyonelliğini arttırdığını tespit etmelerinin ardından açık hava alışveriş merkezlerinin önemi artmış, uygulamaları hızlanmıştır. İnsanların rekreasyonel ihtiyaçlarını da giderebilecekleri bu merkezlere peyzaj mimarlığı meslek disiplini gözüyle bakılması, tasarımlara yenilik ve özgünlük katması açısından yararlı olacaktır. Ayrıca merkezlerin konumunu belirlerken yardımcı olacak peyzaj planlama ilkelerinin oluşturulması da alışveriş merkezinin yer alacağı kentin düzenli gelişmesi açısından son derece önemlidir. Ülkemizde yeni yaygınlaşmakta olan uygulamaları irdeleyecek olan bu çalışma, açık hava alışveriş merkezleri bağlamında doğru peyzaj planlama ve peyzaj tasarım kriterleri oluşturulmasını dolayısı ile doğru uygulama adımlarına kaynak olmayı amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
Shopping history as long as human history and it gets different shapes in each society that include different social, cultural and economic properties. Nowadays ?after industrial revolution- shopping places become very important areas that consumers and producers get together in. Shopping places get different names at the history and symbolize big supermarkets and shopping centres at the modern age.Shopping centres become compositions that include lots of functions expect shopping, because of changing shopping habits and they become a bit of social life. Application of open air shopping centres increased after designers realized that building shopping centres open air areas redound functionality of designs. Looking this centres from landscape architecture perspective, add designs newness and originality.This thesis is important because it will help determining landscape designing and landscape planning criterias that creating more functional projects.It is important to determine planning criterias because the location of centre will affect city developing. Open air shopping centres are affected ecological properties so landscape architects must integrated planning and designing progress of projects.This study will be a source to occure right landscape planning and designing criterias about open air shopping centres for new applications.