Fotovoltaik elementlerin üretiminde, alüminyum alaşımlı ince levhaların lazer puls nokta kaynağında parametre araştırması
The investigation of parameters of laser pulsed spot welding of very thin aluminum alloy foils for photovoltaic applications
- Tez No: 301908
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HÜSEYİN ÖZDEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Fotovoltaik, ince alüminyum levha, lazer, lazer nokta kaynağı, lazer impulse, Photovoltaic, very thin aluminum foil, laser, laser welding, laser pulse
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 119
Özet
Sanayinin birçok iş kolunda lazer üretim yöntemlerinin kullanımı her geçen gün artmaktadır. Güneş enerjisi sektöründe fotovoltaik elementlerin imalatında lazer üretim yöntemleri geniş kullanım alanı bulmuştur. Bu sayede, fotovoltaik elementlerin kalitesi artarken, üretim maliyetleri azalmakta ve üretilen edilen elektrik enerjisinin randımanı artarak diğer elektrik enerjisi kaynakları ile rekabet edebilir seviyeye gelmektedir. Bochum Ruhr Üniversitesinde Lazer Araştırma Geliştirme Enstitüsünde Yürütülen Avrupa Birliği destekli bir projeden tez çalışması hazırlanmıştır. Çalışmada, ince alüminyum fotovoltaik levhaları hızlı, ekonomik ve tekrarlanabilir kalitede birleştirilmelerinde lazer nokta kaynağı parametreleri araştırılmıştır. Lazer odak noktasının pozisyonu, lazer puls (sinyal) şekli ve parametreleri değerlendirilmiştir. Sonuçlar birçok şekil ve diyagramlarda verilmiştir. Kaliteli ve güvenilebilir bir nokta kaynağı için; lazer gücü, lazer impuls şeklin ve parametrelerin, özellikle etki süresinin iyi bir kombinasyonu gerekli olmaktadır. Lazer puls nokta kaynağı hataların azaltılmasında yüksek kalitedeki lazer ışınları ve uygun koruyucu gaz kullanımı önerilmektedir.Bu çalışmanın amacı, lazer puls nokta kaynağı ile ilgili bilimsel çalışmalara katkı sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
The application of laser material processing methods is growing everyday in different areas of industry. Laser production methods have gained a major attraction in the field of solar energy industry such as manufacturing the photovoltaic modules. In light of this, the efficiency of electrical energy produced from photovoltaic elements has increased to a competitive level. This thesis has prepared embedded under a new European Fp7-project at the chair of laser application technology in Ruhr-university Bochum. The parameters of laser spot welding of very thin aluminum foils were investigated in order to produce fast, economical and reproducible welds in photovoltaic panels. The depth of focus, laser pulse shape and its parameters were evaluated and results have been shown by many figures and diagrams. In order to have high quality and trustable laser spot weld, it is necessary to find the best combination of laser pulse parameters including beam intensity, power of the laser beam and the shape of the laser pulse.