Okul öncesi 3-6 yaş arası çocuklarda obezitenin antropometrik verilerle incelenmesi
Examination of obesity in preschool children aged between 3-6 with anthropometric data
- Tez No: 302098
- Danışmanlar: DOÇ. DR. TİMUR GÜLTEKİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Antropoloji, Anthropology
- Anahtar Kelimeler: Şişmanlık, Antropometri, Deri Kıvrım Kalınlığı
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Antropoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fizik Antropoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 66
Özet
Bu araştırmada Ankara'da yaşayan 3-6 yaş arası okul öncesi çocuklarda şişmanlık oranlarının ortaya konması amaçlanmıştır. Bu hususta Ankara ilinde bulunan Çankaya Belediyesine bağlı Togan Özliyen Kreşinde eğitim gören 54 kız ve 46 erkek olmak üzere toplam 100 çocuk ölçülmüştür. Bütün çocuklardan IBP( International Biologial Programme') ın öngördüğü teknikler doğrultusunda ağırlık, boy ve deri kıvrım kalınları ölçümleri ile üst kol çevresi antropometrik ölçümleri alınmıştır. Ölçümlerin istatistiksel analizleri SPSS 17.0 programında yapılmıştır. Alınan her ölçüm için Kaleidegraph programında grafikler hazırlanmıştır. Alınan ölçümler yardımıyla Beden Kitle Endisi ve Cole TJ ve arkadaşlarının normlarına göre çocukların şişmanlık oranları belirlenmiştir. Örneklemimizi oluşturan 3-6 yaş arası çocukların Beden Kitle Endisi yönünden obezite oranları düşük çıkmıştır. Fakat fazla ağırlıklı çocuk oranının daha yüksek olduğu da bir gerçektir. Kızlarda 3, erkeklerde ise 5 yaşında obezite oranları diğer yaşlara göre daha fazla bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
In this research, it was aimed to reveal the obesity rates in preschool children aged between 3 and 6 and living in Ankara. In this regard, total 100 children who were getting training in Togan Özliyen Nursery connected to Çankaya Municipality in province Ankara were measured; 54 of which were girls and 46 of which were boys. In line with techniques proposed by IBP (International Biological Program), weight, height and skin fold thickness measurements and upper arm circumference anthropometric measurements were taken from all children. For the statistical analysis of measurements, SPSS 17.0 program was used. For each measurement obtained, graphics were prepared in Kaleidegraph program. By means of measurements obtained Body-Mass Index and Cole TJ and obesity rates of children according to norms of their friends were determined. Obesity rates of children aged between 3 and 6 and created our sampling was found low in terms of Body-Mass Index. However, it is a reality that rate of over weighted child is higher. Obesity rates were found higher in 3 years old in girls and 5 years old in boys compared to other ages.