2 numaralı Sivas Tahrir Defterinin transkripsiyon ve değerlendirmesi
Sivas acording to the 2 number Tahrir Register: Transkription and evaluation
  1. Tez No: 302156
  2. Yazar: AYTAÇ ANAK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SAMETTİN BAŞOL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Tahrir, Sivas, Vergi, Ekonomi, Demografi, Record, Sivas, Tax, Economi, Demographi
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziosmanpaşa Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Osmanlı Müesseseleri ve Medeniyeti Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 225
Özet
Bu tez çalışması, XV. yüzyılın ikinci yarısının başında Sivas şehrinin ve kırsalının ekonomik, nüfus ve sosyal yapılarını incelemektedir. XV ve XVI. yüzyıllara ait Sivas şer'iye sicilleri olmadığından Sivas'ın sosyal, mali ve nüfus yapıları tapu tahrir defterlerinin incelenmesi ile anlaşılmaya çalışılmış ve bu yapılara çeşitli katkılar sağlanmıştır.Üç bölümden ibaret olan bu çalışmanın girişinde konu ve konunun önemi, araştırmalar ve kaynaklar, tahrir sistemi, Sivas şehrinin tarihi, Sivas şehrinin coğrafi konumu ve iklimi konuları hakkında bilgiler bulunmaktadır. İlk bölümde, idari teşkilat ana başlığı altında Osmanlı idari teşkilatında eyalet, sancak ve kaza birimleri hakkında bilgiler aktarılarak, Sivas kazası'nın Osmanlı Devleti'ndeki idari yapılanması ve 2 numaralı defter dahilinde Sivas kazası'nın idari taksimatı konularına değinilmiştir. İkinci bölüm nüfus ve yerleşme ana başlığı ile Sivas şehrinde yerleşme ve demografik yapı incelenmiş, şehrin Müslim ve Gayrimüslim mahalleleri, nüfusları, Müslim ve Gayrimüslim köyleri, nüfusları, şehir merkezindeki ve köylerindeki görevliler, meslek erbapları, göçmenler, zaviyeler ve medreseler hakkında bilgiler bulunmaktadır. Üçüncü bölüm ise iktisadi yapı başlığını taşımaktadır. Bu bölümde Osmanlı Devleti'nde toprak idaresi, Sivas kazası'nda toprak tasarrufu ile zirai üretim ve vergiler hakkında bir takım bilgiler sunulmuştur. Daha sonra ise 2 numaralı Sivas tapu tahrir defterinin transkripsiyonlu metni bulunmaktadır.Sonuç itibariyle bu tez ile 1454-1455 tarihlerinde Sivas şehir merkezi ve kırsalı hakkında ekonomik, sosyolojik ve demografik veriler ortaya konulmaya ve Sivas şehrinin tarihine katkıda bulunulmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study of thesis examines economic, population and social structures of Sivas City and its countryside in the early second half of the XVth century. Because there are no records of court of Sivas belong to the XVth and XVIth centuries, social, financial and population structures of Sivas were tried to be understood by examining the deed record books and various contributions were made to those structures. In the introduction part of this study, which is made of three chapters, there is information about the subject and the importance of the subject, researches and literatures, recording system, the history of Sivas City, the geographical location and climate of Sivas City. In first chapter, the administrative structuring of Sivas Province in the Ottoman Empire and the administrative division of Sivas involving in 2 numbered book was mentioned by explaining information on the province, sub-province and district units in the administrative organization of the Ottomans under the title of administrative organization. In the second chapter there is information about Muslim and Non-Muslim neighborhoods and their populations, Muslim and Non-Muslim villages and their populations, authorities, profession experts, immigrants, dervish lodges and medreses in city center and villages as a result of the examination of settlement and demographic structure in Sivas City under the title of population and settlement. And the third chapter?s title is the economical structure. In this chapter, there is some information about land administration in the Ottoman Empire, land usage and agricultural production and taxes in Sivas Province. And then, there is a transcriptional text of number 2 book of deed records. As a result, by this study thesis, economic, sociologic and demographic data about Sivas City Center and Countryside between 1454 and 1455 were tried to be presented and to contribute to the history of Sivas.