Termik işlemin orta yoğunluktaki lif levhaların (MDF) bazı özellikleri üzerine etkisi
Effects of heat treatment, on praoperties of medium density fiberboards (MDF)
- Tez No: 302370
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SAİM ATEŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: Lif levha, Termik İşlem, Mekanik Özellikler, Fiziksel Özellikler, Yoğunluk, Medium Density Fiberboard, Heat Treatment, Mechanical Properties, Physical Properties, Density
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kastamonu Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Orman Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 128
Özet
Bu çalışmada; Anadolu Karaçamı (Pinus nigra var. pallasiana) ve Doğu kayını (Fagus orientalis Lipsky) odunu lifleri kullanılarak üretilen orta yoğunlukta ki lif levhaların (MDF) bazı özellikleri (kalınlık artışı, su emme, serbest formaldehit oranı, eğilme, eğilmede elastikiyet modülü, liflere dik ve paralel çekme direnci) üzerine; levha yoğunluğu, ısıl işlem sıcaklığı, ısıl işlem süresi ve presleme sonrası bekletmenin etkisi araştırılmıştır.Deneme levhaları, odun karışımı (%50-%50) halinde olmak üzere, yapıştırıcı madde olarak üre formaldehit (UF) tutkalı kullanılarak, iki farklı yoğunluk seviyesi (700, 740 kg/m³), üç farklı ısıl işlem sıcaklığı (155, 165, 175 °C), üç faklı ısıl işlem süresi (2,5 saat, 3,5 saat, 4,5 saat) ve üç farklı presleme sonrası bekletme zamanları (30 dk, 120 dk, 600 dk) kullanılarak elde edilmiştir. Sonuç olarak, ısıl işlem sıcaklığının (155, 165, 175 °C) değişmesi ile birlikte Çekme direnci, eğilme direnci, eğilmede elastikiyet modülü değerleri olumsuz yönde etkilenirken, kalınlığına şişme ve su emme ile serbest formaldehit miktarlarında olumlu yönde artış gözlemlenmiştir. Isıl işlem sürelerinin (2,5, 3,5, 4,5 saat) artması ile birlikte çekme direnci değerleri olumsuz yönde etkilenirken, eğilme direnci, eğilmede elastikiyet modülü, kalınlığına şişme ve su emme ile serbest formaldehit miktarlarında olumlu yönde artış gözlemlenmiştir. Presleme sonrası bekletme zamanlarının (30, 120, 600 dk) artması ile birlikte Çekme direnci, eğilme direnci, eğilmede elastikiyet modülü değerleri olumsuz yönde etkilenirken, kalınlığına şişme ve su emme ve serbest formaldehit miktarlarında olumlu yönde artış gözlemlenmiştir. Levha yoğunluklarının 700 ? 740 kg/m3 olarak değişmesi ile birlikte çekme direnci, eğilme direnci, eğilmede elastikiyet modülü, kalınlığına şişme ve su emme ile serbest formaldehit miktarlarında artan yoğunluk seviyelerinde olumlu yönde artış gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, The Eastern Anatolian Black Pine (Pinus nigra var. pallasiana) and oriental beech (Fagus orientalis Lipsky) wood fibers produced using a medium density fiberboard (MDF) some of the physical properties (thickness increased, water absorption, rate of release of formaldehyde) and mechanical properties (bending, bending modulus of elasticity, tensile strength fibers perpendicular and parallel) on the properties fiber board density, heat treatment and pressing after the waiting period was investigated.Fiberboard samples, including in a 50-50 % mixture of wood, as a urea formaldehyde adhesive glue, using the two different intensity level (700-740 kg/m3), three different heat treatment temperature (155, 165, 175 °C), three different heat treatment time (2.5 h, 3.5 h, 4.5 h) and three different waiting times After pressing (30 min, 120 min, 600 min) were obtained using. As a result, the temperature of heat treatment (155, 165, 175 °C) with the alteration of tensile strength, flexural strength, flexural modulus of elasticity values negatively affected, and the thickness swelling and water absorption increase in a positive way with the observed quantities of free formaldehyde. Thermal processing times (2.5, 3.5, 4.5 hours) with the alteration of tensile strength values are affected negatively, flexural strength, flexural modulus of elasticity, thickness swelling and water absorption increase in a positive way with the observed quantities of free formaldehyde. After pressing, waiting times (30, 120, 600 min) with the alteration of tensile strength, flexural strength, flexural modulus of elasticity values negatively affected, and the thickness swelling and water absorption and the amounts of free formaldehyde observed increase in the positive direction. Fiberboard densities (700 to 740 kg/m3), together with the change of tensile strength, flexural strength, flexural modulus of elasticity, thickness swelling and water absorption with increasing density of the amounts of free formaldehyde levels observed increase in the positive direction.