Geri Dön

Cognitive strategies of analogical transfer in design: Differences between novice and expert designers

Analojik transferin tasarımdaki bilişsel stratejileri: Uzman ve çırak tasarımcılar arasındaki farklılıklar

  1. Tez No: 302388
  2. Yazar: ÖZGÜ HAFIZOĞLU ÖZKAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FEHMİ DOĞAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü
  10. Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
  13. Sayfa Sayısı: 147

Özet

Bu araştırmanın ana amacı, disiplinlerarası etkili bilgi transferi yaparak yaratıcı düşünme edinimini geliştirmeyi amaçlamış bir tasarım eğitimi için, analoji mekanizmasını bir sistem olarak anlamaya çalışmaktır. Analoji mekanizması kaynak alandan hedef alana bilgi aktarmak için iki sistem içindeki benzer nedensel ilişkileri eşleştirmeyi sağlayan bir araçtır. Literatürde tasarımcının uzmanlık düzeyinin, kaynak alan uzaklığının ve analoji düzeyinin kristalize edilerek bütünsel bakış ile incelendiği bir araştırmanın eksikliği gözlenmiştir. Bu nedenle, bu araştırma, kaynak alan ve hedef alan uzaklıklarının analoji düzeyine etkilerini ve farklı uzmanlık seviyelerindeki bilişsel farkları bütünsel bakış içinde incelemeyi hedeflemektedir.Tüm bu parametreler ışığında, analojik tasarım mekanizmasını daha iyi anlamak amacıyla, üç aşamalı bir deney düzenledik. Deneyde, 4 farklı kategoriden seçilmiş 40 kaynak örnek kullanılmıştır: (1) problem alanından örnekler, (2) mimarlık örnekleri, (3) ürün grubu, (4) doğadan örnekler. Deneye, farklı seviyelerdeki 373 öğrenci tasarımcı ve 22 uzman tasarımcı katılmıştır. Birinci aşama, karışık olarak verilen kaynak alanların değerlendirilmesi, ikinci aşama; bir kaynak alan grubunun seçilmesi, üçüncü aşama; tasarımcının problem çözme sırasındaki aşamalarına ve hedef ürünün analoji seviyesine odaklanır. Analoji düzeyi parametreleri; yüzeysel ya da sadece-görünüm benzerliği, analoji ya da derin-strüktürel benzerlik (analoji), hem yüzeysel hem de derin-strüktürel benzerlik (birebir benzerlik), ya da benzemezlik (anomali) bu kurallara uymayanlar şeklindedir.Sonuçlar göstermektedir ki, ilk olarak uzmanlık seviyesi ile kaynak alan uzaklığının belirlenmesi arasında anlamlı bir ilişki olduğu görülmüştür. Ayrıca, uzman ve çırak tasarımcıların analojik bilgi aktarım düzeyleri, eğitimin farklı seviyelerinde anlamlı ve lineer bir şekilde gelişmektedir. Ancak, uzmanlıkla birlikte yaratıcı fikir geliştirme potansiyeli olan kaynak alanlardan çok yakın alanlardan bilgi aktarma eğilimi de aynı şekilde artmaktadır. Eğitim bilgiyi kategorize etme, aktarma, geliştirme açısından geliştirdiği, ancak uzmanlığın yaratıcı bakışa ket vuran şartlanmayı da beraberinde getirdiği söylenebilir.

Özet (Çeviri)

Analogy is an essential tool of human cognition that enables connecting two systems with casual relations. Previous research in analogy has focused primarily on role of analogy in creative domains. In literature there is lack in understanding the different levels of expertise and the remoteness of source and target domains; how these parameters impact the nature of analogies and stages of analogical transfer in a more holistic view. Thus we aimed to understand analogy mechanism to develop design education for achieving creative solutions transferring interdisciplinary knowledge effectively in the light of cognitive differences of novice and expert designers.An experimental study is conducted to understand the mechanism of analogy in design. 40 source domains were manipulated in four categories; (1) bus stop, (2) architecture, (3) artifacts, (4) nature. 373 students and 22 expert designers attended to the experiment. The experiment focused on first; the selecting one of the source domain groups and an example from this group, and second; designing a bus stop by analogical reasoning. In this research first we analyzed the relation between expertise levels and distance of source domains. Second, we analyzed the relation between expertise levels and the level of similarity. Third, we analyzed overall relations of these parameters; how local, regional, remote and long-distant analogies influence the level of similarity. Finally, how expert vs. novice retrieval of source domain affected the creative analogy process in design.Findings lead us to understand relation between expertise, the acquisition of knowledge and creative thought. Results showed that expert designers generally selected local domain which is the less potential source domain for creativity, and novice designers generally selected long-distant domain which is the most potential source domains for creativity. However, in design process analogy and literal similarity increased parallel to the expertise levels contrary to anomaly and mere appearance similarity. Education develops the ability of analogical reasoning. However it conditioned the designers in the selection of source domains.

Benzer Tezler

  1. Mimarlıkta ifade ve içerik problemi

    The problem of expression and content in architecture

    ÖNDER ÇELİK

    Doktora

    Türkçe

    Türkçe

    2020

    Felsefeİstanbul Teknik Üniversitesi

    Mimarlık Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. SEMRA AYDINLI

    PROF. DR. ALİ AKAY

  2. Türkçe öğretmen adaylarının üst bilişsel okuma stratejileri ve öğrenme stilleri

    Metacognitive reading strategies and learning styles of teacher candidates enrolled at the department of turkish language teaching

    ABDULLAH SARIKAYA

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2017

    Eğitim ve ÖğretimAbant İzzet Baysal Üniversitesi

    Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. ZEKİ ARSAL

  3. Fen bilgisi öğretmen adaylarının bazı kimya konularındaki höristik kullanımlarının incelenmesi

    Investigation of the pre-service science teachers' use of heuristic in some chemistry topics

    GÜLEN ÖNAL KARAKOYUN

    Doktora

    Türkçe

    Türkçe

    2021

    Eğitim ve ÖğretimFırat Üniversitesi

    Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. EROL ASİLTÜRK

  4. Bilişsel farkındalık stratejilerinin okuduğunu anlama ve eleştirel düşünmeye etkisi

    The effect of metacognitive strategies on reading comprehension and critical thinking

    FUNDA AMANVERMEZ İNCİRKUŞ

    Doktora

    Türkçe

    Türkçe

    2018

    Eğitim ve ÖğretimMarmara Üniversitesi

    Türkçe Eğitimi Ana Bilim Dalı

    DOÇ. DR. LATİF BEYRELİ

  5. Üstün yetenekli öğrencilerin kaynaştırılmasına yönelik farklılaştırılmış fen etkinliklerinin değerlendirilmesi

    An evaluation of differentiated science activities for inclusion of gifted students

    NEŞE KUTLU ABU

    Doktora

    Türkçe

    Türkçe

    2018

    Eğitim ve ÖğretimAmasya Üniversitesi

    Temel Eğitim Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. MURAT GÖKDERE