İzole sıçan pankreas perfüzyonunda stretozotozinden sonra verilen NAD+ ve kalsiyumun insülin salınımına etkisi
  1. Tez No: 30241
  2. Yazar: İRFAN DEĞİRMENCİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYŞE BAŞARAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları, Endocrinology and Metabolic Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: îzole pankreas perfüzyonu, Streptozotozin, Nikotinamid adenin dinükleotid, Kalsiyum, İnsülin salgılanması
  7. Yıl: 1993
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
ÖZET Bu çalışmada STZ ile insulin salınımı bozulan izole pankreaslarda NAD+ ve Ca2+ larının koruyucu etkisi araştırıldı. 16-18 saat aç bırakılan Wistar albino türü sıçanlardan izole edilen pankreaslar 120 dk perfüze edildi ve 0-30. dk arası I. grup olan kontrol, 30-60. dk arası II. grup, 60- 90. dk arası III. grup, 90-120. dk 1ar arası ise IV. grup olarak kabul edildi. I. Gruba ve diğer bütün gruplara içinde % 60 mg glukoz bulunan Krebs Ringer verildi. Krebs Ringere ilaveten II. gruba % 50 mg streptozotozin (STZ), III. gruba 2 mM nikotinamid adenin dinükleotid (NAD+), IV. gruba 3 mM kalsiyum (Ca2+) verildi. Kontrol ve deney gruplarının 30 dk lık perfüzyonu esnasında, perfüzyonun 0., 5., 10., 15., 20., 25. ve 30. dk larında alman örneklerde radyoimmunoassay yöntemi ile insülin tayini yapıldı. Bulgularımız sonucu, STZ'nin oluşturduğu diabetojenik etki üzerine NAD+'nin koruyucu etki yaparak insülin salınımını bir dereceye kadar düzelttiği, Ca2+ un da ilavesiyle bu düzelmenin daha da ileri düzeyde olduğu sonucuna varıldı.
Özet (Çeviri)
11 SUMMARY In this study, the protective effect of NAD+ and Ca2+ on the inhibition caused by STZ, was invetigated in the isolated pancreas of rats. Pancreases isolated from Wistar albino rats that were not fed during the last 16-18 hours, were perfused for 120 minutes. Perfusion was made during the first 30 minutes to the 1 st group, second 30 minutes to the 2 nd group, third 30 minutes to the 3 rd group" and fourth 30 minutes to the 4 th group. Each group was perfused during the 30 minutes respectively. Krebs Ringer with 60 % glucose was given to all groups. In addition to Krebs Ringer, the second, the third and the fourth groups were given 50 % STZ, 2 mM NAD+ and 3 mM Ca2+ respectively. The samples were collected at the zero, 1 st, 5 th, 10 th, 15 th, 20 th, 25 th and the 30 th minutes, and insulin was measured in these samples by using the radioimmunoassay method. As a result of our study, since NAD+ has the protective effect on the diabetogenic effect of STZ, it increased insulin secretion. In addition to this effect of NAD+, Ca2+ was more effective. Key words : Isolated pancreas perfusion, Streptozotocin, Nicotinamide adenine dfnucleotide, Calcifim, Insulin secretion