LPG depolama tanklarında yangın ve patlama durumlarının modellenmesi
Modelling of fire and explosion occurrences at LPG storage tanks
- Tez No: 302551
- Danışmanlar: PROF. DR. ÜLKER BEKER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
- Anahtar Kelimeler: LPG, yakıt, kaza, yangın, patlama, güvenlik, jet fire, BLEVE, model denklemler, LPG, fuel, accident, fire, explosion, safety, Jet fire, BLEVE, model equations
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 109
Özet
LPG, günümüzün ekonomik yakıtlarından olmakla birlikte hem kullanım kolaylığı hem de çevresel yönü tercih edilmesinin en önemli nedenlerindendir. Ülkemizde evlerde, sanayide ve oto gaz yakıtı olarak çok geniş bir kullanım alanına sahip olan LPG, kullanım ve kurulu tesisler bakımından dünya sıralamasında üst sıralarda yer almaktadır.LPG her ne kadar çevreci bir yakıt olsa da, kullanımı sırasında insan ya da çevresel kaynaklı kazalar meydana gelebilir. Herhangi bir sızıntı, çok büyük yangınlara ya da şiddetli patlamalara sebep olabilmektedir.Bu çalışmada, LPG depolama tanklarında meydana gelebilecek yangın ve patlama durumları merkezi bileşik deneysel tasarım yöntemi kullanılarak modellenmiştir. Modelleme için gerekli veriler Amerikan Çevre Örgütü (EPA) tarafından geliştirilmiş olan ALOHA 5.4.1.2 programı ile hesaplanmıştır. Elde edilen model denklemler kullanılarak yangın ve patlamaların etki alanları hesaplanmış ve alınması gereken güvenlik önlemleri belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
LPG is one of fuel that mostly preferred in case of being the most economic and clean one. In our country, LPG is widely used at homes, at industry and at vehicles as an auto gas. The usage of LPG and its facilities in Turkey are at high level compared to other countries all around the world.Although LPG is an environmentally beneficial fuel, it can cause accidents which occur by either human usage or environmental factors. Any single leakage can cause enormous fires or acute explosions.In this study, possible fire and explosion occurrences at LPG storage tanks were modelled by using central composite design method. The required data for modelling were calculated using ALOHA 5.4.1.2 which was developed by US Environmental Protection Agency (EPA). Impact areas of those fires and explosions have been calculated by using obtained models. In addition, the safety precautions have been determined.