Tedarik zinciri yönetiminde çok amaçlı optimizasyon
Multi objective optimization of supply chain management
- Tez No: 302592
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NİHAN ÇETİN DEMİREL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: Kargo sektörü, çok amaçlı optimizasyon, bulanık mantık, Microsoft Office Excel Solver Pro, Cargo sector, multi objective optimization, fuzzy logic, Microsoft Office Excel Solver Pro
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
Dünyada ve ülkemizde son yıllarda gelişen ve artan dış ticaret hacmi ile taşımacılık sektörü ön plana çıkmaya başlamıştır. Özellikle lojistik sektörü yükselişte olan bir piyasadır. Kargo sektörü ise henüz daha genç bir sektördür ve büyümeye açıktır.Lojistik ve kargo sektöründe yatırımlar gün geçtikçe artmaktadır. Yatırımların ana amacı sektördeki en hızlı hizmeti verebilmektedir. Müşteri taleplerini en hızlı şekilde karşılayabilmek, rakiplere üstünlük kazandırmaktadır.Günümüzde artan petrol fiyatları, kargo firmalarını müşterilere yakın noktalarda toplama ve teslimat yapan şube ve aktarma merkezleri yapmaya yönlendirmiştir. Böylece taşıma mesafeleri azalmaktadır ve taşıma maliyetleri azalmaktadır. Ayrıca müşterilere yakın olması daha geniş saat aralıklarında hizmet vermeyi sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
Transportation sector become more important with the growing and increasing foreign trade volume in recent years. Especially, logistics is a sector that is on the rise in market. Cargo sector is a sector that is more youthful and open to growth yet.Investments in logistics and cargo sector is increasing day by day. The aim of investments is providing the fastest service. The fastest way to meet customer demand, gives the advantage to competitors.Today, rising oil prices directed shipping companies to build pick up and delivery branche and stations more close to customers. Thus, transportation distances and costs are reduced.