Türk Kızılayı' nda çalışan hemşirelerin afetlere hazıroluşluk durumları
Self-reported disaster preparedness of nurses in Turkish Red Crescent.
- Tez No: 302667
- Danışmanlar: PROF. DR. NURSEN NAHCİVAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Sağlığı, Hemşirelik, Public Health, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Türk Kızılayı, Afet Hemşireliği, Afetlerde Hazıroluşluk, Turkish Red Crescent, Disaster Nursing, Preparadness during Disasters
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
Çelik, F. (2010).Türk Kızılayı'nda Çalışan Hemşirelerin Afetlere Hazıroluşluk Durumları. İstanbul Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Halk Sağlığı Hemşireliği ABD. Yüksek Lisans Tezi. İstanbul.Bu araştırma, Türk Kızılayı' nda çalışan hemşirelerin afetlere hazıroluşluk durumlarını belirlemek amacıyla planlanmış tanımlayıcı-kesitsel tipte bir araştırmadır. Araştırmanın örneklemini Türk Kızılayı Bölge ve Kan Bağış Merkezleri' nde çalışan 204 hemşire oluşturdu. Araştırma verileri anket formu ve öz-bildirime dayalı yeterlilik seviyelerini ölçen güvenilir bir ölçek oluşturularak toplandı. Doğrulayıcı faktör analizine göre 5 faktörlü yapı gösteren ölçeğin kapsam geçerlik indeksi= 0,98, Cronbach alfa katsayısı 0,96'dır. 4-8 haftalık test-tekrar test korelasyonu oldukça yüksekti (r=0,97). Veriler sayı, yüzdelik, ortalama, Cronbach's alfa katsayısı, test-retest korelasyonu, madde toplam puan korelasyonu, doğrulayıcı faktör analizi ve korelasyon analizi teknikleriyle değerlendirildi.Yaş ortalaması 30,26±4,38 olan hemşirelerin çoğu kadın (% 96,6), evli (% 68,1), 1-10 yıllık deneyimli (% 55,4) ve lisans mezunudur (% 45,1). Afet türleri arasında depremi (% 100) ve orman yangınını (% 69,1) afet olarak tanımlamaktadırlar. Hemşirelerin afetlere hazıroluşluk algı puan ortalaması 4,91±2,15'tir (min-max=0-10). Afete hazıroluşlukta gerekli olan temel yeterlilikler algısı toplam madde puan ortalaması 2,89±0,6' dır (min-max=0-5). Alt ölçekler sırasıyla; kritik düşünme becerileri 2,63±0,8; özel tanılama becerileri 2,52±0,7; genel tanılama becerileri 3,02±0,7; teknik beceriler 3,07±0,7 ve iletişim becerileri 2,77±0,7'dir. Hemşirelerin genel olarak afete hazıroluşluluk için gerekli temel yeterlilik alanlarındaki becerileri karşılamada kendilerini ?yardımla yapabilir ve yapabilir? düzeyinde gördükleri belirlendi. Farklı alanlardaki hemşirelerin afetlerde hazıroluşluklarını değerlendirmek ve aracın geçerliğini test etmek için ileri araştırmalara gereksinim vardır.
Özet (Çeviri)
Çelik, F. (2010). Self-Reported Disaster Preparedness of Nurses in Turkish Red Crescent. Istanbul University. Institute of Health Sciences, Deparment of Public Health Nursing. Master?s Thesis. Istanbul.This study is a cross-sectional, descriptive study designed to determine the self-reported disaster preparedness of nurses in Turkish Red Crescent. Sample consisted of 204 nurses employed in Regional Turkish Red Crescent and Blood Centers. Data were obtained by a questionnaire consisted of six reliable scales using self-reported levels of competence. Content validity index of the 5 factored scale according to confirmatory factor analysis is 0, 98, Cronbach? s alpha coefficient is 0,96. 4-8 week test-repeat test correlation is quite high (0,97). Data were analysed with numbers, percentage, mean, Cronbach? s alpha coefficient, test-retest correlation, total point score correlation, confirmatory factor analysis and correlation analysis techniques.Vast majority of the nurses were women (% 96,6), married (% 68,1), working 1-10 years (% 55,4) and bachelor? s degree holder (% 45,1) with a mean age of 30,26±4,38. Mean total point score of nurses? s perception of preparadness during disasters is 4,91±2,15?tir (min-max=0-10). Mean total point score of nurses? s basic proficiency perception needed for the state of preparadness during disasters is 2,89±0,6 (min-max= 0-5 point). Subscales, respectively, were as follows; critical thinking skills 2,63±0,8; special diagnostic skills 2,52±0,7; general diagnostic skills 3,02±0,7; technical skills 3,07±0,7 and communication skills 2,77±0,7. We determined that in general, nurses evaluate their basic proficiency skills needed for the state of preparadness in disasters as ?able to do with aid and able to do?. Further investigation is needed to test the validity of the tool and evaluate the state of preparadness of nurses from different fields during disasters.